Po útoku milicí na libyjský parlament vzrůstají obavy z vojenského převratu

Ozbrojená skupina vysloužilého libyjského generála Chalífy Haftara krátce obsadila parlament v Tripolisu. Poslanci po předchozím upozornění budovu včas opustili. Ozbrojenci přesto údajně unesli deset pracovníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysloužilý libyjský generál Chalífa Haftar

Vysloužilý libyjský generál Chalífa Haftar | Zdroj: Reuters

Ozbrojenci vyhlásili ukončení činnosti parlamentu a z centra metropole se následně stáhli.

„Vyhlašujeme zmrazení práce Všeobecného národního kongresu. Zastavujeme veškeré činnosti parlamentu, které souvisí s vládnutím, vydáváním zákonů a řízením státu,“ prohlásil plukovník Muchtár Fernána, velitel jednotky, která do budovy libyjského parlamentu vnikla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Libyi mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Při stahování milicí z centra metropole se v noci v ulicích ozývala chaotická střelba, při které zahynuli dva lidé a přes 60 dalších bylo zraněno. Momentálně ale v Tripolisu panuje klid.

Libyjská vláda ozbrojenou akci odsoudila a vyzvala k politice rozhovorů. Parlament a vláda zatím pokračují v normální činnosti, navzdory přání Haftarových ozbrojenců.

Chalífa Haftar je vysloužilý generál, který sloužil jak v porevoluční armádě, tak kdysi i v armádě Muammara Kaddáfího.

„Býval vysokým důstojníkem libyjských vládních sil. V 80. letech vedl ofenzívu v ČADu. Potom se ale obrátil proti Kaddáfímu, protože ho tam nechal padnout do zajetí. Haftar pak odešel do USA a hodně se spekuluje, že CIA tam jeho a další Libyjce cvičila ke svržení Kaddáfího, což se před třemi lety naplnilo,“ přibližuje odborník na blízký východ Břetislav Tureček.

Haftar dlouhodobě kritizuje centrální vládu v Tripolisu za to, že je slabá a že není schopná bojovat proti ozbrojeným milicím po celé zemi.

'Bitva za důstojnost'

Vydává se za představitele zájmů všech Libyjců, se svou skupinou, která si říká Libyjská vlastenecká armáda, operuje především v Benghází na východě země, kde de facto supluje neakceschopnou vládní armádu. Bojuje tam proti islamistickým skupinám a své akce nazývá ‘bitvou za důstojnost‘. Rozhodně ale popírá, že by se snažil o vojenský převrat.

„Libyjská vlastenecká armáda zahájila bitvu za důstojnost, která je bitvou na obranu vlasti a lidu, a také na obranu vojáků a důstojníků ozbrojených sil, kteří po stovkách umírají na bojišti. Bitva za důstojnost není vojenským převratem ani snahou o uchopení moci. Neznamená ani přerušení demokratické cesty, kterou si libyjský lid zvolil,“ tvrdí Haftar.

Přesto panují obavy, že by se Libye mohla vydat egyptskou cestou, tedy že iniciativu v zemi převezmou lidé z vojenských kruhů. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v regionu Štěpána Macháčka je to jeden ze scénářů, které jsou stále pravděpodobnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Libyii mluvil ve Večerní Publicistice Radiožurnálu odborník na Blízký východ Břetislav Tureček.

„Libye prožívá už tři roky neustálých bojů mezi ozbrojenými skupinami, neustále se tam mění vlády, letos se tam vystřídali už tři premiéři, práce na nové ústavě nijak nepokračují.“

„A v této nestabilní situaci je ta možnost, že do hry vstoupí někdo z bývalých důstojníků, velice možná, velice příhodná. A je zřejmé, že generál Chalífa Haftar tyto lidi z bývalého bezpečnostního a vojenského aparátu postupně získává,“ poznamenává zpravodaj.

Podobný názor na vývoj v Libyi má i Břetislav Tureček. „Jsou takové analýzy, že se oba tábory zatvrdí. A nejen to. Ale že se na stranu obou hlavních frakcí, které bojují mezi sebou, začnou přidávat stovky dalších menších frakcí,“ dodává vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzita Praha.

Dým stoupající nad sídlem libyjských zákonodárců v Tripolisu | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme