Při protičínských protestech ve Vietnamu hoří továrny. A zaznívají i politické požadavky

Protesty Vietnamců proti čínské těžbě ropy v Jihočínském moři nabraly na síle. Lidé dnes při protestech zapálili asi 15 zahraničních továren, většinu právě čínských. Demonstrace a ničení se podle dostupných informací účastní asi 19 tisíc lidí. Představitelé komunistického Vietnamu zatím bouře tolerovali, současné dění však ohrožuje pověst země v očích zahraničních investorů a navíc při protestech zaznívají i politické požadavky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnam. Hasiči bojují s požárem čínské továrny v provincii Binh Duong. Tu zapálili demonstranti při protičínských protestech

Vietnam. Hasiči bojují s požárem čínské továrny v provincii Binh Duong. Tu zapálili demonstranti při protičínských protestech | Zdroj: Reuters

„Mezi požadavky protestujících se objevily i požadavky politické – chtěli politické svobody. To je samozřejmě z hlediska vietnamské vlády nebezpečný trend,“ poznamenal zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Druhý nebezpečný trend je podle něj ničení majetku cizích podnikatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ve Vietnamu přiblížil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Protože Vietnam potřebuje cizí investice a rozhodně nepotřebuje být zobrazován jako stát, který ty cizí investice neohlídá. Takže něco, co zpočátku bylo možná vietnamské vládě i milé, se jí vymklo z rukou,“ dodal Slezák.

Dnešní vlna protestů zasáhla průmyslové zóny v provinciích Dong Nai a Binh Duong poblíž hospodářské metropole země Ho Či Minova Města. Tamní zóny se zahraničními investory jsou pro vietnamskou ekonomiku klíčové.

Demonstrace zřejmě největší vahou dopadly na tchajwanské společnosti a zasáhly i jihokorejské a singapurské firmy, u nichž se protestující zřejmě mylně domnívali, že jsou čínské.

Vietnamská policie zadržela asi 500 lidí, kteří byli „přistiženi při drancování, krádežích a žhářství“.

Peking označil Vietnam za provokatérský stát a předal Hanoji v souvislosti s nepokoji protestní nótu. „Čína žádá Vietnam, aby přijal veškerá nutná opatření k ukončení těchto zločinů a potrestal jejich strůjce," uvedla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Také Tchaj-wan násilnosti odsoudil a vyzval Hanoj k zajištění bezpečnosti svých občanů. Singapurská vláda apelovala na Vietnam, aby okamžitě obnovil právo a pořádek.

Za vznikem protestů je územní spor Vietnamu s Čínou o Paracelské ostrovy v Jihočínském moři, kde Čína nedávno zakotvila plovoucí plošinu pro těžbu ropy.

„To rozlítilo Vietnam, který si na tyto ostrovy také dělá územní nároky. Odehrávalo se tam mnoho soubojů jednotlivých lodí, které do sebe vrážely a posádky po sobě střílely z vodních děl. A v této vybičované atmosféře se už od minulého týdne ve Vietnamu konaly protičínské demonstrace,“ přiblížil Slezák.

Ty jsou ve Vietnamu největší za posledních několik desítek let.

ČTK, Milan Slezák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme