V Nezamyslicích na Klatovsku otevřeli muzeum v bývalé márnici

Vedení Nezamyslic na Klatovsku netradičním způsobem naložilo s bývalou márnicí. Zchátralý objekt na hřbitově opravili a vybudovali v něm malé muzeum, které se věnuje místním kostelům. Nejvýraznější dominantou obce je totiž už od 13. století kostel Nanebevzetí Panny Marie a sousední kapli svatého Erazima zdobí navíc unikátní novogotické řezby. Muzeum by mělo být otevřené celoročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hřbitově se kvůli blížícím se Dušičkám uklízí

Na hřbitově se kvůli blížícím se Dušičkám uklízí | Foto: Michal Trnka

Návštěvníci však nepřijdou ani o zajímavosti z historie.

„Teď právě stojíme v Muzeu Nezamyslických kostelů, kde byla stará márnice a pitevna. Byla v úplně dezolátním stavu, tak jsme se na obecním úřadě rozhodli, že bychom s tím měli něco udělat,“ vysvětluje starosta Nezamyslic Václav Kopa.

Na vzniku muzea se kromě obce podílela i římskokatolická církev a občanské sdružení Lamberská stezka. Exponáty pro muzeum se získávaly postupně a z různých zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V novém muzeu se byla podívat reportérka Jitka Englová

„Když jsme začínali, neměli jsme vůbec nic. Nakonec se situace vystříbřila tak, že tady vidíte celou řadu exponátů. Třeba při prohlídce místní fary jsme nalezli tuhle sochu bez hlavy. Je to ryzí baroko, krásná práce,“ ukazuje zástupce Lamberské stezky Jan Kavale.

Další vzácné exponáty pocházejí mimo jiné i z farnosti v nedalekých Horažďovicích a samozřejmě také od lidí.

„Nejcennější artefakt v muzeu vůbec je socha, kterou pracovním názvem nazýváme Král z Frymburka. Momentálně je zapůjčena rodinou Turků z Frymburka, u nichž ta socha ležela na zahrádce. Pochází z místní frymburské tvrze, předběžný odhad je 700 let,“ uvádí Kavale.

Ze soukromých rukou přešly do muzea i dvě krásně zdobené citery. Muzeu je věnovala paní Mužíková, která na ně dříve hrála.

Návštěvníci v malém muzeu o dvou místnostech najdou obrazy, knihy, růžence, sochy a samozřejmě podrobné informační tabule. Zcela nové využití navíc našla místnost v přízemí, kde byly dříve uložené máry a nářadí hrobníka.

Místnost je nepravidelná, protože je částečně vytesaná ve skále. V budoucnu by z ní měla být moderní kaple.

„Zatím jsme tady připravili minigalerii. Je tady osmnáct fotografií s motivy z okolí Nezamyslic,“ říká Kavale.

Muzeum Nezamyslických kostelů vyšlo zhruba na jeden a půl milionu korun a podle starosty Václava Kopy by mělo přispět k oživení turistického ruchu v regionu.

„Bude možnost navštívit muzeum, zároveň kapli Lamberků v Nezamyslicích a kostel sv. Panny Marie. Spolupracujeme s obcemi Rabí, Žichovice, Žihobce, Strašín a Nezamyslice. Lidé by mohli navštívit všechny obce jednu za druhou a vidět část Šumavy,“ dodává Kopa.

Muzeum má jednoho stálého zaměstnance, který návštěvníkům v případě zájmu poskytne odborný výklad. Ve zbylém čase se postará o údržbu muzea a jeho okolí, včetně přilehlého hřbitova.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme