Obyvatelé Hrobčic rozhodnou v referendu o koupi problémového areálu v Červeném Újezdě

Má obec koupit areál v Červeném Újezdě za maximálně patnáct milionů korun? Na tuto otázku budou v referendu odpovídat voliči z Hrobčic na Teplicku. Hlasovat budou v pátek a v sobotu s eurovolbami. Místní mají obavy, že by se z bývalého uprchlického tábora stalo ghetto. Provozovatel areálu Pavel Fousek to odmítá. Podle něj tam teď žije zhruba osmdesát lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Jsou tu rodiny s dětmi. Jinak tu jsou lidi, kteří nějakým způsobem potřebují dohled nad sebou. Jsou zbaveni třeba způsobilosti k právním úkonům. To znamená, že neumějí hospodařit se svými penězi. Když žili v domácím prostředí, tak si třeba nebrali léky tak, jak měli,“ říká Pavel Fousek.

„Chodí za nimi osobní asistentky. Jsou placené z příspěvků, které má člověk na péči. Asistentka mu zajistí odvoz k lékaři, osobní hygienu, výdej léků a podobně,“ přibližuje práci asistentek.

Za poskytování sociálních služeb bez registrace dostala firma čtvrtmilionovou pokutu, kterou dosud nezaplatila. Policie stále vyšetřuje podezření z týrání klientů hlady.

Přehrát

00:00 / 00:00

O referendu a areálu natáčela redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Majitelka Lucie Zocherová má problémy i s dalšími úřady. Bývalý tábor chce prodat kvůli častým kontrolám. „Úřady nás šikanují, kontrolují nás skoro každý den s každým možným nesmyslem.“

Obyvatelé Červeného Újezda a okolních obcí mají obavy z toho, že se do areálu začne stěhovat stále více nepřizpůsobivých lidí.

„Pár jich jezdí autobusem, ale nechovají se zrovna vzorově, to je pravda. Ale určitě jich tam pár má. Mělo by se zamezit tomu, aby to bylo využívané tak, aby nám klesly ceny pozemků a domů,“ říká Marie Šindlerová z Mukova.

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Obec by areál měla koupit. Měla by mít nějaký záměr, co se tam bude dělat. Ne, aby se to koupilo a nechalo ležet ladem. To nejde,“ myslí si Josef Cibula, také z Mukova.

Kdyby Hrobčice areál za 15 milionů koupily, dostal by se jejich účet skoro na nulu. Otázkou také je to, co pak s ním. Jednou z možností je přestavba budov na domov pro seniory a byty. Podle nezávislé starostky ze sdružení Za obec krásnější Jany Syslové by to stálo kolem stovky milionů korun:

„Pokud nebude vidina získání tak velké dotace na rekonstrukci v takovém rozsahu, tak asi nejideálnější a nejlevnější by to bylo zbourat. Likvidace by neměla přesáhnout 10 milionů.“

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

O tom, jestli má obec koupit bývalý tábor, nebo ne, může hlasovat 826 voličů z Hrobčic a osmi spádových obcí. Pro platnost referenda je nutná nejméně 35procentní účast. Pro vedení obce bude závazné rozhodnutí nadpoloviční většiny hlasujících.

Bez ohledu na výsledky hlasování v Hrobčicích budou o možné koupi areálu rozhodovat v pondělí zastupitelé Bíliny.

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme