Polovina vězeňských dozorců je ve finanční tísni. Nahrává to korupci

Polovina pracovníků vězeňské služby žije na pokraji nouze. Je tak náchylnější ke korupci a podvodům. Upozornil na to někdejší generální ředitel vězeňské služby Jiří Tregler. Dozorci podle něj mají velmi nízké platy, ke kterým si nesmí přivydělávat. Při úsporných opatřeních před třemi lety navíc přišli o desetinu platu. Stejně jsou na tom policisté. Odboráři tvrdí, že s nedostatkem peněz bojuje až třetina sboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice Praha Pankrác

Vazební věznice Praha Pankrác | Foto: Filip Jandourek

Vězeňští dozorci jsou na tom podle svého někdejšího šéfa ze všech příslušníků bezpečnostních složek nejhůř.

„S ohledem na nejnižší platy cirka 50 procent příslušníků balancuje na hranici sociální potřebnosti nebo už od státu pobírají sociální dávky," říká Jiří Tregler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polovina vězeňských dozorců a třetina policistů je ve finanční tísni. Tématu se věnovala Evelyna Kulíšková

Dodává, že největší problémy mají začátečníci s nástupním platem okolo 16 tisíc hrubého. Dozorci si tak podle Treglera v lepším případě načerno přivydělávají. V horším berou úplatky nebo se zadlužují.

„Aby byli schopni splácet pohledávky, shánějí peníze jinde," podotýká Tregler.

Na hrozbu korupce a pojistných podvodů u členů bezpečnostních sborů před časem upozornil i ředitel generální inspekce Ivan Bílek.

„Úplatky bývají schovány za různými půjčkami. Byly tam i případy úvěrových podvodů. My tomu dáváme souvislost s odnětím deseti procent platu."

Toto snížení se nevyhnulo ani hasičům. A chybějící desetina platu například donutila nejednoho policistu, aby šel místo manželky na rodičovskou dovolenou.

„Manželka dostala nástupní plat a vyšší než já po tenkrát asi pěti letech," svěřil se Radiožurnálu například jeden středočeský policista.

Policii i hasičům hrozí odchod zkušených

Podle policejních odborářů má problémy s nedostatkem peněz asi třetina sboru a na 300 lidí je v exekuci.

„Osobně vnímám největší bezpečnostní riziko v odchodu zkušených policistů a hasičů. Takže nám tady zůstanou 19letí a 55letí policisti," upozornil šéf odborové Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek.

Za zlepšení finanční situace bezpečnostních sborů a armády se postavil také parlamentní výbor pro obranu, který se k tomu chystá vyzvat poslance otevřeným dopisem.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme