Povodně na Balkáně vyvolávají vlnu solidarity i mezi dlouholetými rivaly

Chorvatsko poslalo humanitární pomoc do Bosny i Srbska. Experti vnímají toto rozhodnutí jako gesto dobré vůle. Ničivé záplavy, které si vyžádaly přes padesát mrtvých a z domovů vyhnaly na 150 tisíc lidí, přitom postihly i samotné Chorvatsko. Nejhorší ale zůstává situace podél řeky Sávy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivých povodní v Bosně

Následky ničivých povodní v Bosně | Foto: Robert Mikoláš

Záhřeb rozhodl o poskytnutí humanitární pomoci ve výši 100 tisíc eur, tedy asi 2,7 milionu korun, a to jak pro Bosnu a Hercegovinu, tak i Srbsko.

Jak uvedlo chorvatské ministerstvo zahraničí, každý rok má totiž k dispozici zvláštní fond určený právě na podobné katastrofy. Dosud přitom tyto prostředky uvolnilo jen na pomoc syrským uprchlíkům živořícím v Turecku a Jordánsku.

V samotné Bosně se ale objevují problémy s distribucí tolik potřebných humanitárních dodávek, řada komunikací je průjezdná jen kyvadlově, výjimkou však nebyl případ, kdy na hranici musely čekat dlouhé hodiny kamiony s pomocí jen proto, že nepracovala speditérská firma.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300
nebo dárcovská SMS DMS SOSBALKAN na číslo 87777

Humanitární sbírku pořádá i Červený kříž v Černé Hoře a tyto peníze pak pošle do Bosny a Srbska. Sbírku na pomoc všem třem zemím ale organizují i sportovní hvězdy. Hlavně srbská tenisová hvězda Novak Djoković.

Už po turnajovém vítězství v neděli v Římě věnoval tenista zhruba 10 milionů korun na pomoc povodním zasaženým oblastem, dalších 12 milionů vybrala jeho charitativní nadace a jak Djoković říká nebo píše na twitteru, pomoc se musí dostat všem, bez ohledu na to, zda jde o oblasti v Srbsku nebo Bosně a Chorvatsku.

Trenér národního bosenského týmu fotbalistů Safet Susić teď na adresu slavného tenisty pěje jen chválu. Na jeho pomoc reagoval slovy, že mu nyní bude fandit celá Bosna, že si získal srdce jejích obyvatel, bez ohledu na etnickou příslušnost a podporovat ho budou na French Open a ve Wimbledonu.

Djoković na oplátku vzkázal, že zase bude Bosně fandit na Mistrovství světa v kopané v Brazílii.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme