Rok po povodni má rodina z Obříství téměř opravený dům, pomohl i Nadační fond ČRo

Šestiletá Jana z Obříství u Mělníka půjde v září do školy. I když má velmi slabý zrak, mezi nové spolužáky se těší. Vloni touto dobou ale měla úplně jiné starosti než vybírat školní aktovku. Šestičlenné rodině totiž poničila dům při povodních velká voda z nedaleké Vltavy i Labe. Zmírnit škody pomohl i Nadační fond Českého rozhlasu. Rodině poslal přes 200 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla | Foto: Filip Jandourek

Kolem domu rodiny Heleny a Jiřího Růžičkových popadalo po povodni v roce 2002 hned několik staveb. Jejich dům měl namále.

Manželé nikdy nepředpokládali, že je velká voda potká znovu. Vloni jim ale zničila novou omítku, dřevěné schody do patra, kuchyni, nábytek a také nové podlahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodinu Růžičkových z Obříství navštívil dva roky po povodni reportér Radek Duchoň

„Byly tady necelé dva metry vody. Ta poničila dva dětské pokoje, kuchyni, obývák, koupelnu, záchod, takže prakticky nám to vzalo všechno,“ popisuje Jiří Růžička.

Na povodeň si pamatuje i šestiletá Jana. „Nejhorší bylo, že nám uplavala kuchyně,“ říká.

Nejhorší na tom všem bylo, že rodina stále ještě dávala dům dohromady po povodních z roku 2002. Tehdy voda vystoupala až tři a půl metru vysoko. „Tam to šlo až na půdu, takže jsem musel strhnout i stropy, trámy, a udělat i věnec,“ připomíná muž.

'Až to přijde potřetí, už jenom zameteme'

Práce na domě je po loňském červnu ještě stále dost. Škody byly přes jeden milion korun a pořád chybí hodně k tomu, aby Růžičkovi měli všechno podle svých představ.

„Už jsme to tak nezařizovali. Jsou tam jednoduché skříňky, které se dají přenášet, na schodišti už žádné dřevo, jen beton. Místo plovoucí podlahy dlažba, aby všechno odolávalo vodě,“ vysvětluje Helena Růžičková.

„Až to přijde potřetí, tak jenom vymeteme bahno,“ přidává s úsměvem pan Jiří. „Ale já jsem v klidu. Nad tím nemůžete přemýšlet, že vás to může za týden vypláchnout, to byste se z toho musel zbláznit,“ doplňuje už s vážnou tváří.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme