Skandované urážky na fotbalu v Británii mohou přivést výtržníky až do vězení

V Anglii se kvůli nemístnému skandování fotbalové zápasy nepřerušují. Fanouškům, kteří by se dopustili urážlivého skandování nebo popěvků, ale hrozí vysoké pokuty, zákaz vstupu na stadion i nepodmíněný trest vězení. Zvlášť přísně se posuzují případy s rasovým nebo náboženským podtextem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Baníku odpovídaly na dělobuchy policistů vytrháváním sedaček

Fanoušci Baníku odpovídaly na dělobuchy policistů vytrháváním sedaček | Zdroj: ČTK

V posledních měsících se v Anglii opakovaně řešil pokřik fanoušků Tottenhamu „Yid," odkazující hanlivě na příslušníky židovské komunity.

Severolondýnský klub, který má řadu příznivců židovského původu, argumentoval, že tak příznivci označují sami sebe. Tottenhamu se zastal dokonce i ministerský předseda David Cameron a trestní stíhání několika fanoušků bylo zastaveno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak řeší ve Velké Británii nesportovní chování fanoušků na fotbalových stadionech, shrnuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek

Ostrovní fotbal má dlouhodobě špatnou pověst, co se týká urážlivého skandování. Různé incidenty se opakovaně řešily i na mezinárodní úrovni.

Ve Skotsku v roce 2011 přijali zákon, který kriminalizuje urážlivé skandování a popěvky na stadionech. V nejzávažnějších případech nenávistných výkřiků s rasovým nebo náboženským podtextem, hrozí pachatelům až 5 let za mřížemi.

Velkou pozornost vzbudil loňský verdikt soudu, který poslal do vězení 7 fanoušků Charltonu. Ti na tribuně a v metru oslavovali pachatele rasově motivované vraždy. Díky očitým svědkům a záběrům z bezpečnostních kamer policie viníky rychle dopadla. Kromě podmíněných i nepodmíněných trestů nesmějí dotyční až 8 let v Anglii na fotbalový zápas.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme