Lihovar v Trmicích zatím výrobu neobnoví, musí se posoudit jeho vliv na životní prostředí
Lihovar v Trmicích na Ústecku bude muset projít posuzováním vlivu provozu na životní prostředí. Rozhodl o tom krajský odbor životního prostředí, který záměr na obnovení výroby posuzoval.
Trmický lihovar bude moci obnovit výrobu, ale nejprve musí projít takzvaným řízením EIA. V rámci něj se posoudí vliv provozu na životní prostředí.
Noví majitelé lihovaru musejí doplnit některé údaje. Poté přijde na řadu samotné posouzení vlivu výroby biolihu na životní prostředí, vysvětluje Magdalena Hanáčková z Krajského úřadu Ústeckého kraje.
„V tuto chvíli je míč na straně investora, který nemá žádné zákonné lhůty a může doplnit dokumentaci, jakmile bude připraven. Pokud investor dodá doplněnou dokumentaci, bude předána posudkáři a proběhne proces posuzování vlivu na životní prostředí,“ upřesňuje Hanáčková.
Lihovar fungoval ve zkušebním provozu tři roky. Kolaudace se hlavně kvůli neustálému zápachu nedočkal. Nakonec skončil v konkurzu a za 200 milionů korun ho koupili noví vlastníci. Zástupci lihovaru tvrdí, že mají technologii výroby lihu, díky které se zápach už neobjeví.