Archeologové věří, že identifikovali vrak vlajkové lodi Kryštofa Kolumba

Archeologům se možná podařil významný podmořský objev. Domnívají se totiž, že se po více než 500 letech podařilo najít vrak vlajkové lodi Kryštofa Kolumba. Santa Maria se potopila o Vánocích 1492 u pobřeží Haiti, od té doby ji nikdo nespatřil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét Kryštofa Kolumba od malíře Sebastiana del Piomba

Portrét Kryštofa Kolumba od malíře Sebastiana del Piomba | Foto: Metropolitan Museum of Art

Potápěči vrak objevili už před deseti lety. Až bádání v archivech ale naznačilo, že by se opravdu mohlo jednat o jednu z nejznámějších lodí v historii. Nachází se totiž přesně v místech, která popisuje deník Kryštofa Kolumba.

Tento měsíc se potápěči k vraku potopili znovu, zjistili ale, že někdo mezitím ukradl všechny viditelné artefakty včetně například středověkého děla.

Moderní technologie přesto na mořském dně odhalily dalších asi 400 předmětů, které by teď archeologové chtěli vyzvednout a prozkoumat.

Kryštof Kolumbus - objevné plavby | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme