Spor o cyklotrasu Jihlava-Raabs zatím nemá řešení. Pro cyklisty je navíc nebezpečná

Cyklisté u Jihlavy nosí kolo lesem na rameni, zahrádkáři chodí zalévat květiny dlouhé kilometry pěšky, aby si nezničili auto. Takový je výsledek sporu majitele lesa se správcem cyklostrasy Jihlava-Třebíč-Raabs. Celý problém si všechny strany přehazují jako horký brambor a mezitím hrozí, že cyklistům spadne na hlavu strom. Majitel pozemků totiž začal s kácením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklostezka Jihlava-Třebíč-Raabs. Majitel lesa Rostislav Prokeš (vlevo) vyjednává s chatařem

Cyklostezka Jihlava-Třebíč-Raabs. Majitel lesa Rostislav Prokeš (vlevo) vyjednává s chatařem | Foto: Olga Štrejbarová

„Pan primátor, když stezku zařizoval, měl mít všechno zařízené. Aby se to vykoupilo a dalo se tu jezdit. Dá se jet přes Jeclov. Ale to je tak strašné. Já jsem tam včera jel a myslel jsem, že rozbiju auto,“ říká bělovlasý starší muž ve staré škodovce, který využil toho, že majitel lesa na pár hodin odstranil stromy z cesty a odváží si věci z chaty domů.

Majitel Rostislav Prokeš argumentuje tím, že právě v Jeclově je další objízdná trasa. Podle něj je problémem obce, že je tato cesta rozbitá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečné cyklostezce Jihlava-Raabs natáčela redaktorka Olga Štrejbarová

„Je to problém všech,“ přidává se do rozhovoru další chatař, který přišel za Rostislavem Prokešem vyjednávat.

„Tam sice cesta je, ale moje 70letá máma tam neprojede. Já to ještě pochopím, ale oni to jsou starší lidi a mají z toho hlavu v pejru. Tady pan Prokeš mluví víceméně rozumně, jestli bez jeho vědomí někdo zanesl do map, že si tady bude jezdit, jak se mu zachce. Tak to dneska není. Nabízí metr za metr, tak ať s ním někdo jedná,“ radí chatař.

Sám Prokeš totiž navrhuje, že přestane dělat problémy, když dostane výměnou jiný les. Předsedou spolku obcí na cyklotrase je primátor Jihlavy, občanský demokrat Jaroslav Vymazal. Ten tvrdí, že cesta odjakživa sloužila všem a souhlas s výstavbou nebyl nutný. Cyklotrasa, tedy nezpevněná cesta lesem, je pouze spojnicí dvou úseků cyklostezky.

„Dobrovolný svazek s tím nemá nic společného. Ten vybudoval úseky cyklostezky a cyklisté využívají i této historické cesty jako všichni ostatní po celá desetiletí,“ vysvětluje Vymazal.

Cyklostezka Jihlava-Raabs u Velkého Beranova: zákaz vstupu na cyklostezku vyznačují značky | Foto: Olga Štrejbarová

Majitel lesa v minulém týdnu umístil před a za svým pozemkem značky se zákazem vjezdu. Ty mu ale někdo naházel do kopřiv a barikádu ze stromů prořezal. Rozhodl se proto zahájit těžbu bez zákazu s vědomím, že jde o nebezpečí pro cyklisty, a to minimálně do listopadu.

„Já ale nechápu, proč musí celé léto kácet? Vždyť je na to nějaký zákon,“ ptá se penzista chalupář, který je rozhořčený přístupem města i chováním majitele lesa. Pozice mezi dvěma mlýnskými kameny se mu vůbec nelíbí.

„Je otázkou, zda je těžba to, že se položí stromy přes cestu a nechají se tam hnít. Tady nejde ani tak o těžbu jako o nějakou obstrukci,“ reaguje primátor Vymazal.

Podle něj se má majitel lesa domluvit na výměně pozemků se starostou Velkého Beranova Bohumilem Křížem (bez politické příslušnosti). I on ale horkou bramboru hází zpět: „Nechci do toho zasahovat. Je to záležitost dobrovolného svazku obcí.“

Cyklostezka Jihlava-Raabs u Velkého Beranova: přes cestu leží pokácené stromy, které tam dal majitel lesa | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme