Bezpečnostní rada projedná připravenost na případný výpadek plynu přes Ukrajinu

Spor Ruska s Ukrajinou o dluhy za plyn Česko neohrozí. Tvrdí to premiér Bohuslav Sobotka i ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Pro jistotu to ale dnes na jednání potvrdí předsednictvo Bezpečnostní rady státu. To bude řešit i pomoc zemím, kterým by případné přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu uškodilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Rusko, plyn

Ukrajina, Rusko, plyn | Zdroj: Reuters

„Česká republika patří mezi země, které mají diverzifikované zdroje. To znamená, že Česká republika je na eventuální krizi připravená,“ říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Klidnější při sporech Ruska a Ukrajiny o plyn můžeme být od roku 2009. Od té doby funguje plynovod Nord Stream, který přivádí ruský plyn po dně Baltského moře přímo do Německa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je Česko připravené na případný výpadek dodávek plynu před Ukrajinu, zjišťovala Věra Masopustová

„My jsme na Nord Stream propojeni plynovodem Opal a plynovodem Gazela, takže Česká republika nemá nejmenší problém z toho, když nebude tranzit plynu přes Ukrajinu,“ vysvětluje šéf resortu průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Žádné seriozní informace o tom, že by Česku hrozil nedostatek plynu, nemá ani ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

„Občas se ozve nějaký výkřik, spíš řekl bych jako součást nějaké vyjednávací taktiky k celkovému řešení té situace na Ukrajině. A občas to někdo z Ruské federace samozřejmě připomene, protože to zní jako silný argument.“

„My navíc i vzhledem k mírné zimě máme všechny zásobníky plné a skutečně nehrozí žádná energetická kalamita,“ řekl Stropnický ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Potížím by se ale nevyhnuly například některé země Visegrádské čtyřky.

„Jedná se zejména o Slovenskou, potažmo o Maďarsko, které jsou výrazně závislé na dodávce plynu skrze Ukrajinu, a mohou být tedy krizovou situací nejvíce postiženy,“ dodává Bohuslav Sobotka.

Bezpečnostní rada státu proto probere i možnosti, jak při výpadku dodávek plynu přes Ukrajinu pomoci Slovensku a Maďarsku.

Mapa evropských plynovodů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme