Chrudim nasadí do boje s havrany v centru města úklidovou pohotovost

V Chrudimi připravují opatření proti havranům. Ptáci se za potravou stahují z okrajových částí města do historického centra. Havraní populace v Chrudimi představuje několik stovek kusů. Na radnici se množí stížnosti na nepořádek a hluk, který ptáci způsobují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havran polní

Havran polní | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Rafał Komorowski

Ve městě žije jedna z největších havraních kolonií v České republice. Ptáci se z okrajových částí přesouvají přímo do historického centra, kam je lákají zbytky jídel v odpadkových koších a popelnicích.

Na nepořádek si lidé v předchozích letech stěžovali hlavně v okolí hřbitovů a sídlišť. Radnice proto pravidelně zajišťuje shazování hnízd, které má donutit havrany ke stěhování.

Jenže to by podle správce městské zeleně Kateřiny Jánské mohla být i jedna z příčin, že se potíže začaly objevovat na náměstích.

„Bohužel to s sebou přineslo nepříjemný vedlejší účinek, že se havrani přestěhovali ze hřbitova do Chrudimi na místa, kde dodnes vůbec nebyli. Tím pádem lidé, kteří tam bydlí, na ně nejsou zvyklí a jsou překvapení, co tam dělají,“ tvrdí.

Situaci má pomoci vyřešit posílený pracovní režim technických služeb. Pohotovostní směna bude připravená vyjet na pokyn Městské policie. Mezi další opatření patří také nové odpadkové koše

„Do budoucna plánujeme určitá opatření, jakými jsou například koše skryté tak, abychom ptákům znepříjemnili přístup k odpadkům. Navíc technické služby plánují pravidelný úklid hlavně v centru města,“ říká mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme