Šestnáct let stará vražda taxikáře zůstává bez trestu. Který z mužů vraždil, se zjistit nepodařilo

U Krajského soudu v Liberci dnes padl rozsudek v případu 16 let staré vraždy českolipského taxikáře. Milan Kičura už za ni byl jednou odsouzený. Tentokrát se obžalobě nepodařilo prokázat, že vraždil opravdu on. Trest nedostal Kičura ani za loupežná přepadení, na která se vztahovala prezidentská amnestie. Rozsudek není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu na odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Ke Krajskému soudu v Liberci se dnes dostavil jeden ze čtyř obžalovaných Milan Kičura, který byl jako jediný souzený za vraždu.

Protože se nepodařilo prokázat, že taxikáře zabil on, soud ho obžaloby zprostil. Kičura nepůjde do vězení ani za loupežná přepadení, protože se na případ vztahuje prezidentská amnestie.

Další z obžalovaných Jan Mlázovský si rozsudek vyslechnout nepřišel. Soud mu vyměřil tři roky nepodmíněně za loupežná přepadení.

Společně s ostatními vyloupil například večerku v České Lípě. Odcizili 12 tisíc korun a zboží. Prodavačku ohrožovali plynovou pistolí, stejně jako barmana a číšnici v dalším českolipském podniku.

Do vězení ale zřejmě nepůjde ani Mlázovský, protože strávil stejnou dobu ve vazbě. Další dva obviněné soud z případu vyloučil k samostatnému jednání.

V roce 1998 jeden ze čtyř mužů zavraždil taxikáře

Před 16 lety podle obžaloby muži požádali taxikáře z České Lípy, aby je odvezl do nedaleké vsi. Za jízdy i po zastavení ho ohrožovali plynovou pistolí.

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

Chtěli po něm peníze, které jim taxikář odmítl dát, a bránil se. Podle soudce jeden z mužů vytáhl nůž a zasadil taxikáři smrtící ránu.

V roce 2000 poslal krajský soud Milana Kičuru za vraždu na 14 let do vězení a ostatní tři muže potrestal za loupežná přepadení. Pražský vrchní soud ale rozsudek zrušil.

Podle soudce Martina Omelky se v případu vraždy nedalo prokázat, který ze čtyř mužů smrtelnou ránu nožem zasadil.

„Shromážděné důkazy neumožňují učinit jednoznačný závěr, že to někdo z nich učinil. Někdo z těch, kdo v autě byl, to učinit musel. Kdo konkrétně bodl důkazy neumožňují určit,“ potvrdil Omelka.

Rozsudek je zatím nepravomocný. Státní žalobce si ponechal lhůtu na odvolání.

Eva Malá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme