Kyjev chce zajistit možnost volit i lidem z oblastí pod kontrolou separatistů či z Krymu

Hlasovat o novém prezidentovi by se mělo na Ukrajině už v neděli. Ozbrojení proruští separatisté na jihovýchodě země se sice snaží úsilí vlády o uspořádání předčasných voleb mařit, přesto přípravy pokročily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský aktivista odnáší urny z volební místnosti v Doněcku, aby je mohl zničit

Proruský aktivista odnáší urny z volební místnosti v Doněcku, aby je mohl zničit | Foto: Photomig | Zdroj: ČTK

Vrchní státní zástupce Ukrajiny obviňuje „bandity“ na jihovýchodě země, že se snaží zabránit konání demokratických voleb – kradou volební lístky i seznamy voličů, ničí zařízení úřadů, okupují volební místnosti a dokonce prý i unáší členy volebních komisí.

Tvrdí, že má důkazy, že tyto polovojenské jednotky jsou podporované ze zahraničí. Konkrétně z Ruska mají dostávat nejen posily, ale i zbraně a peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kyjevě natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Nejhorší je situace v Doněcké a Luhanské oblasti, ale úřady se bojí provokací i v jiných částech země.

Ministerstvo vnitra proto mobilizovalo všechny dostupné jednotky. Podle náměstka ministra se do ochrany volebních místností zapojí přes 55 tisíc mužů, a to včetně příslušníků finanční policie, studentů univerzity ministerstva vnitra či dobrovolníků z řad veřejnosti.

A v den voleb budou mít pohotovost všechny zásahové jednotky policie, které budou připravené okamžitě zakročit v krizových situacích po celé zemi.

Odchod ruských vojáků od hranic s Ukrajinou potrvá asi 20 dní, tvrdí Rusové

Číst článek

Pro Doněckou a Luhanskou oblast připravují úřady ještě řadu dalších zvláštních opatření. „Tam, kde hrozí nebezpečí, budou lidé moci volit mimo své trvalé bydliště,“ říká vrchní státní zástupce. Problémy by na jihovýchodě mohly mít až dvě třetiny volebních místností.

K volbám mohou i Ukrajinci na Krymu, tedy pokud se jim podaří přejít přes hranici do Chersonské oblasti.

„O tom, kde přesně budou zřízené volební místností v krizových oblastech, by se občané měli dozvědět nejpozději v sobotu od místních úřadů,“ říká velitel ukrajinské kontrarozvědky, který dodává, že však půjde jen o několik měst ve dvou regionech.

Zároveň slibuje, že v den voleb armáda přeruší takzvanou protiteroristickou operaci na východě země a bezpečnostní složky se budou soustředit jen na ochranu objektů i civilního obyvatelstva, aby zajistily co nejklidnější hlasování.

Na Ukrajině je občanská válka, řekl Putin dva dny před tamními volbami

Číst článek

Ochrana voleb však neznamená jen strážníky v ulicích. V uplynulých dnech čelila centrální volební komise i několika kybernetickým útokům.

Specialistům se podařilo mimo jiné odvrátit DDoS útoky na servery, které mají zajišťovat hladké sčítání hlasů. Podstata těchto útoků spočívá v zahlcení serveru vysláním velkého počtu požadavků najednou, které ho de facto vyřadí z provozu.

Dokonce se prý povedlo odhalit i vir, který napadl sčítací program a mohl tak falšovat výsledky voleb. Podle šéfa kontrarozvědky se však podařilo vše včas opravit, a úřady tak jsou připravené na nedělní hlasování.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme