EU odpověděla Putinovi: Moskva by měla za plyn účtovat tržní, nikoli přemrštěnou cenu

Rusko by podle Evropské unie mělo splnit, co slíbilo, a pokračovat v jednání o dodávkách zemního plynu. Místo hrozeb zavření kohoutků Ukrajině by Moskva měla této zemi za plyn účtovat tržní, a nikoli přemrštěnou cenu. Osmadvacítka tak společně odpovídá na dopis, který ruský prezident Vladimir Putin minulý týden poslal vybraným zemím unie včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso | Zdroj: ČTK

Odpověď Putinovi poslal jménem celé unie předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Ruský prezident v dopise upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnosti Naftogaz. Gazprom už vzhledem k ukrajinskému dluhu rozhodl o tom, že bude na Kyjevu požadovat platby předem. Dluh podle ruské strany dosahuje 3,5 miliardy dolarů. Přestože výslovná zmínka o zastavení dodávek do Evropy v Putinově dopisu obsažena není, vyvolalo ruské varování v Evropě nervozitu.
Pramen: ČTK

Ruskému prezidentovi připomíná, že Moskva slíbila nezavřít kohoutky, dokud budou trvat rozhovory mezi ní, Ukrajinou a unií o dodávkách plynu.

A tyto rozhovory stále běží.

Putin ve svém dopise pohrozil, že Rusko může přestat dodávat Ukrajině plyn, pokud Kyjev nezaplatí staré dluhy. Přes Ukrajinu proudí i podstatná část zemního plynu pro země unie včetně Česka.

V případě výpadku dodávky plynu přes Ukrajinu by Česko vydrželo ze zásob déle než čtvrt roku. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po včerejším jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu.

Česko odmítá polský návrh, aby země EU kupovaly plyn od Ruska společně

Číst článek

Plynovody v Evropě | Foto: ČTK

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme