Po Pardubicích nově jezdí více nízkopodlažních trolejbusů

Dopravní podnik města Pardubic nasadil do provozu čtyři nové trolejbusy. Nahradily zastaralé vozy z 90. let, kterým končí fyzická životnost a nesplňují kritéria nízkopodlažnosti. Veřejná doprava v Pardubicích by tak měla být díky novým trolejbusům dostupnější pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trolejbusy pardubické MHD

Trolejbusy pardubické MHD | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Čtyři nové vozy vyrážejí na nejzatíženější linky v centrální části města, kde jsou zastávky blízko u sebe.

„Na trasách těchto linek se nachází několik zdravotnických zařízení. Dále jsou na těchto linkách i velká nákupní centra. A zajímavostí je i to, že nejstarší trolejbusová linka zajíždí až do sousedních Lázní Bohdaneč,“ přibližuje mluvčí dopravního podniku Jitka Malinská.

Do moderních nízkopodlažních vozů se vejde více cestujících. Změny v provedení interiéru, jako je například šířka dveří, by také měly usnadnit nastupování a vystupování.

„Nové trolejbusy jsou vybaveny systémem rekuperace elektrické energie zpět do trakční sítě, což přispívá ke snížení její spotřeby, dodává ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Pardubický dopravní podnik navýšil od roku 2010, kdy provozoval pouze šest velkokapacitních 15metrových trolejbusů, počet vozů na stávajících deset 15metrových a deset standardních 12metrových nízkopodlažních trolejbusů.

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme