Česko odmítá polský návrh, aby země EU kupovaly plyn od Ruska společně

Česko nechce, aby evropské země nakupovaly zemní plyn a ropu od Ruska společně. Odmítá tak jeden z klíčových bodů polského návrhu na vznik energetické unie. Díky ní by Evropa podle Poláků snížila svou závislost na Rusku. Vláda dnes schválila stanovsko k návrhu, podle ní by mělo jít o dohodu soukromníků, kteří plyn do Česka dovážejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Rusko, plyn

Ukrajina, Rusko, plyn | Zdroj: Reuters

Poláci svůj návrh nazývají evropskou energetickou unií a předložili ho v reakci na současnou krizi mezi Ruskem a Ukrajinou, kvůli které potenciálně hrozí výpadek ruských dodávek do Evropy.

„Podle Poláků by společný nákup zemního plynu ze strany EU dohromady snížil cenu a „vydírací“ potenciál Ruska z hlediska surovin, na kterých je většina států Evropské unie závislých,“ uvádí zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polském návrhu na zavedení energetické unie v EU mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Česko obecně podporuje, aby země Evropské unie v energetice víc spolupracovaly a byly tak silnější vůči Rusku, ale má výhrady k řadě konkrétních bodů polského návrhu.

„Vláda schválila naši národní pozici k tomu návrhu, která říká, že ve spoustě věcí polské kolegy podporujeme. Ale je spousta věcí, na které se musíme trochu víc podívat,“ říká státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Vytvoření jednoho subjektu v EU zodpovědného za nákup ropy a plynu obecně nepodporujeme,“ uvádí se v českém stanovisku.

Poukazuje například na to, že za nákupy zemního plynu jsou v Česku zodpovědné soukromé společnosti. Podobně je to podle státního tajemníka Prouzy i v dalších zemích unie.

Česko by při zastavení dodávek plynu přes Ukrajinu pomohlo Slovensku

Číst článek

Česko proto doporučuje, aby se EU pokusila najít takové koordinanční mechanismy, aby byly zajímavé pro tyto soukromé společnosti. Měly by jim pomoci zajistit nižší ceny, než jaké jsou si schopné vyjednat samostatně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji vlády k energetické unii mluvil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Poukazuje například na to, že za nákupy zemního plynu jsou v Česku zodpovědné soukromé společnosti. Dále tvrdí, že společný nákup na úrovni EU by nemusel vést k nižším cenám za ruskou surovinu.

Poláci chtějí pomocí energetické unie mimo jiné zabránit tomu, aby Rusko účtovalo zemím EU rozdílné ceny za zemní plyn, což Moskva často používá jako politický nástroj.

Česko souhlasí například s tím, že by smlouvy mezi Ruskem a jednotlivými zeměmi EU neměly obsahovat tajné položky, jak je tomu často v současnosti. Také k polskému požadavku podpořit budování potrubí, které by vzájemně propojilo země EU a umožnilo jim zásobování v případě výpadku ruských dodávek, se staví kladně.

K polskému návrhu na větší společné investice do zásobníků plynu a ropy, je však už podle vládního dokumentu rezervované. Česko má podle vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD zásoby plynu v letní sezóně na 100 dní.

Výstavba plynovodu Gazela | Foto: Jana Kosová

České stanovisko také upozorňuje, že Poláci chtějí skrze obecně přijatelný návrh energetické unie zároveň prosadit některé své vlastní priority, jako je třeba podpora uhlí. Dokument proto uvádí, že „ČR nesouhlasí s tezí Polska, že uhlí je čistým zdrojem energie a že může přispět k dosažení environmentálních cílů EU“.

Česká vláda obecně návrh energetické unie podpoří, má k němu ale řadu výhrad. Vadí například to, že Poláci chtějí investovat evropské peníze do stavby zásobníků v členských zemích.

Země ale podporuje stavbu plynovodů, které by propojovaly jednotlivé země Unie. „Chceme urychlit stavbu propojení s Polskem a lepší propojení s Rakouskem,“ dodává státní tajemník Prouza.

Grafický PROFIL plynovodu Gazela - přehled evropských plynovodů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme