Senioři by mohli dostávat rovný důchod, navrhuje člen expertní komise

Druhý důchodový pilíř zavedený vládou Petra Nečase chce současný kabinet zrušit. Speciální komise připravuje způsoby, jak se využití druhého pilíře vyhnout. Zároveň hledá jiné možnosti, jak zajistit budoucím generacím vyplácení důchodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Po mnoha diskusích nemají dnešní třicátníci jasno, jakým způsobem se bude utvářet výše jejich penze. Vláda Bohuslava Sobotky sice chce zrušit druhý důchodový pilíř, zatím ale přesně neví, čím ho nahradí.

Expertní komise pod vedením profesora Martina Potůčka má připravit návrh, ja by se dal důchodový systém změnit. Druhý pilíř by měl skončit v roce 2016.

Člen komise Jaroslav Vostatek například navrhuje, aby senioři dostávali takzvaný rovný důchod. Podobný systém využívá například Velká Británie, Irsko nebo Švédsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohl vypadat český důchodový systém vysvětloval bývalý prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda

„Bez ohledu na to, kolik kdo vydělává, bude dostávat stejný důchod. Výše se liší stát od státu. Někde dosahuje 20 procent mzdy, na Novém Zélandu dosahuje 40 procent mzdy,“ vysvětluje bývalý prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda a dodává:

„Mimo tohoto rovného důchodu existuje pro lidi možnost spořit si v nějakém druhém nebo třetím pilíři a tam jsou většinou příspěvky plně zásluhové. Kdo si více přispívá, může pobírat vyšší důchod.“

Některé strany se zrušením druhého pilíře nesouhlasí. Proti se staví například opoziční TOP 09, která se za Nečasovy vlády na penzijní reformě podílela.

Srovnání průměrné hrubé mzdy a průměrného starobního důchodu (2000 - 2013) | Foto: ČTK

Tomáš Pavlíček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme