Exsoudce Knotek dostal trest 5 a půl roku vězení za korupci

Okresní soud v Jičíně dnes poslal v korupční kauze litoměřických soudců na pět a půl roku do vězení bývalého soudce Josefa Knotka. Jednání soudce Ladislava Jelínka postoupil jako kárné provinění litoměřickému soudu. Další tři obžalovaní dostali podmíněné tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud v Jičíně v korupční kauze litoměřických soudců potrestal 30. května bývalého soudce Josefa Knotka 5,5 lety vězení

Okresní soud v Jičíně v korupční kauze litoměřických soudců potrestal 30. května bývalého soudce Josefa Knotka 5,5 lety vězení | Zdroj: ČTK

Oba soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz.

Podle obžaloby šlo ve třech případech o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v jedné o ovlivnění trestního řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí soudu sledoval reportér Ondřej Vaňura

Soud Knotka potrestal za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku také peněžitým trestem 200.000 korun. Soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová dostala trest dva roky podmíněně odložený na zkušební dobu tří let a také peněžitý trest. Podmínky za podplácení dostali také Antonín Kühn a Michal Motejl.

Ministr spravedlnosti předloni Knotka a Jelínka dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na ni loni v květnu rezignoval.

Obžalovaní při zahájení hlavního líčení před soudem odmítli vypovídat, například Jelínek pouze řekl, že trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného.

Obhájci obžalovaných opakovaně upozorňovali, že některé důkazy, například odposlechy, byly pořízeny v rozporu se zákonem.

V případu byl původně obžalovaný ještě jeden člověk, tento případ však soud vyloučil k samostatnému projednávání.

Dnešní verdikt dosud není pravomocný, státní zástupce i obhájci si ponechali lhůtu. Z obžalovaných se vynesení rozsudku nikdo nezúčastnil.

Soud potrestal bývalého soudce Josefa Knotka (vlevo na snímku z 15. dubna 2013) 5,5 lety vězení. Spoluobžalovaný soudce Ladislav Jelínek (vpravo) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Soud by měl vynést rozsudek v kauze litoměřických soudců obžalovaných z korupce

Číst článek

ČTK, Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme