Interpol vydal zatykač na exprezidenta Ekvádoru, údajně zpronevěřil peníze obyvatel země

Bývalý ekvádorský prezident dostal za zpronevěru dvanáct let vězení. Jamil Mahuad utekl před lety do Spojených států a ekvádorský soud nad ním vynesl verdikt v jeho nepřítomnosti. Interpol na exprezidenta vydal mezinárodní zatykač. Pokud ho ale Spojené státy nevydají, může trestu uniknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekvádorská republika

Ekvádorská republika | Foto: Emanuel Macoun

Ekvádorský exprezident měl zpronevěřit veřejné prostředky obyvatel země. V průběhu ekonomické a bankovní krize v roce 1999 zavřel Jamil Mahuad na několik dní ekvádorské banky.

Nechal také zmrazit vklady obyvatelstva, proto je podle soudkyně odpovědný za dopady, které to na Ekvádorce mělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč Interpol vydal zatykač na exprezidenta Ekvádoru, vysvětloval David Koubek

Po převratu v roce 2000, který vyvolala vzpoura domorodého obyvatelstva, utekl Jamil Mahuad do Spojených států. Pokud ho země nevydá ke stíhání, může trestu uniknout.

Za zpronevěru a zneužití veřejných prostředků by měl podle soudu strávit ve vězení dvanáct let. Exprezident Ekvádoru se ale cítí nevinný.

„Prohlásil, že se žádného takového zločinu nedopustil a že za rozsudkem není spravedlnost, ale politika. Prý je to za to, že kritizoval současnou levicovou vládu Ekvádoru, ta to odmítá,“ doplňuje jihoamerický zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Uzavřením bank chtěl prý exprezident zastavit hyperinflaci, tedy velmi rychlé zdražování. Odpůrci řešení ale tvrdí, že exprezident šel na ruku bankéřům a zvýhodnil je.

Na druhou stranu Mahuadovi příznivci se domnívají, že krizi v Ekvádoru zvládl poměrně dobře. Připomínají také, že byl navržen společně s prezidentem Peru Albertem Fujimorim na Nobelovu cenu míru za řešení konfliktu mezi oběma zeměmi.

Ekonomický otřes v roce 1999 byl zřejmě nejsilnější v historii Ekvádoru. Tehdejší prezident Mahuad byl rok v úřadu. Nakonec zavřelo 70 procent finančních institucí, propadlo se hospodářství a oslabila ekvádorská měna.

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme