Soukromá agentura pomáhá hlídat bezpečnost v České Lípě. Zdarma

Problémová místa v České Lípě už nekontrolují jen strážníci nebo republiková policie. Riziková místa nově hlídá i soukromá bezpečnostní agentura. Místa, kde došlo k přepadení nebo se tam často krade, jsou tak neustále pod dohledem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatčení (ilustrační foto)

Zatčení (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Snažíme se být prodlouženou rukou, nebo spíš očima a ušima městské a státní policie," popisuje činnost soukromé bezpečnostní agentury manažerka společnosti Milena Mocová.

Obyvatelé města, kteří jsou svědky nějakého incidentu nebo drobné kriminality, mohou volat přímo na dispečink agentury.

„Máme proškolené dispečery. Oni sami situaci vyhodnotí a sami se s policií zkontaktují a zorganizují zásah," popisuje postup Milena Mocová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Mařas zjišťoval, jak se soukromá bezpečnostní agentura angažuje v zajišťování bezpečnosti v České Lípě

Obhlídky problematických míst probíhají během standardní patrolovací jízdy.

„Ty provádíme nepravidelně - jak v dopolední, tak odpolední době. Je to zejména kvůli tomu, aby si případní potencionální pachatelé nezvykli na standardní čas, kdy se tam objevíme," vysvětluje Jiří Šimák, vedoucí výjezdové skupiny, která nyní preventivně projíždí celou oblast ulice Boženy Němcové. Mezi garážemi nedávno došlo k trestné činnosti.

„Hlídka při patrolovací činnosti v noční době kolem třetí hodiny nad ránem zjistila vyloupenou garáž. Objevila vypáčená vrata. Celou událost oznámila Policii České republiky," popisuje událost Jiří Šimák a pokračuje v jízdě k zahrádkářské osadě. I zde byl klid.

„My jsme k tomu patrolování kolem zahrádek přiřadili i patrolování u lávky u bývalých prádelen, přes kterou přecházejí zejména ženy v noční době po skončení pracovní doby. Tady došlo k pokusu o znásilnění," vysvětluje na dalším místě Jiří Šimák.

Česká Lípa - náměstí | Foto: Šárka Škapiková

Kontrolu problematických míst ve městě dělá agentura nadstandardně zdarma jako službu pro město. Často ji navíc spojí s výjezdem k poplachu. Chtějí tím zvýšit pocit bezpečí obyvatel. Další problematické místo je podchod nedaleko školy.

„Tady hlídkujeme mezi sedmou a osmou hodinou, protože okolo sedm patnáct došlo zde k loupežnému přepadení paní, která v nedaleké škole pracuje. Přepadli ji dva mladíci, kteří jí strhli kabelku, odcizili jí mobilní telefon, peněženku. Naštěstí se státní policii podařilo případ v brzké době objasnit," dodává Jiří Šimák.

Problematická místa se nyní daří ve městě kontrolovat častěji. O kontrolu okolí mají pak zájem i některé českolipské školy.

Tomáš Mařas, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme