Na zámku v Dačicích výjimečně provádí kastelán. Návštěvníky pustí i do zámeckých sklepů

V Dačicích mimořádně zpřístupní zámecké sklepy a přiblíží návštěvníkům současný život na zámku. Stane se tak 1. června při kastelánských prohlídkách, které zpestří letošní turistickou sezónu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kastelán zámku Dačice Jan Mikeš

Kastelán zámku Dačice Jan Mikeš | Foto: Ivan Studený | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme chtěli zachytit interiéry v podobě, jakou měly na začátku 20. století. Je podivuhodné, jak se dnešní vkus v mnohém blíží právě představám o útulnosti interiérů na začátku 20. století,“ uvádí kastelán zámku v Dačicích Jan Mikeš.

Kdo se na sídlo Dalbergů vypraví právě dnes, uslyší neobvyklý výklad. Průvodcem totiž bude sám kastelán, který návštěvníkům například prozradí příběh některých exponátů.

„Co se týče drobných exponátů, které tady jsou vystavené, dá se říci, že je to historická náhoda. V 50. letech, kdy se třídil mobiliář, se na spoustě dalších zámků tyto drobnosti prostě vyhodily,“ říká Mikeš.

Součástí kastelánských prohlídek je také návštěva zámeckých sklepů, které běžně přístupné nejsou. Kdo se na zámek nedostane dnes, má možnost ještě 15. a 29. června.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme