Nigerijský prezident slíbil osvobození více než 200 unesených školaček

Po více než 200 unesených nigerijských středoškolačkách pátrají stovky vojáků. Jednotky teď pročesávají zejména oblasti u hranic s Čadem a Kamerunem. Dívky jsou nezvěstné už skoro měsíc a nigerijské úřady stále nemají žádné konkrétní stopy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci protestu žádají propuštění unesených nigerijských studentek

Účastníci protestu žádají propuštění unesených nigerijských studentek | Zdroj: Reuters

Výzvy k nalezení nezvěstných dívek přicházejí z celého světa. Únos školaček odsoudila i první dáma Spojených států Michelle Obamová, která tak vůbec poprvé vystoupila s pravidelným víkendovým projevem namísto svého manžela.

„Chci vás ujistit, že můj manžel nařídil americkým úřadům, aby všemi dostupnými prostředky pomohly nigerijské vládě hledat oběti teroristů a vrátit je zpátky k jejich rodinách," řekla Obamová.

První dáma Spojených států v projevu v předvečer Dne matek také varovala, že podobnému osudu čelí dívky po celém světě, které často kvůli snaze získat vzdělání či naplnit vlastní ambice riskují život.

Pomoc Nigérii nabídla vedle Spojených států už řada zemí včetně Velké Británie, Francie nebo Číny. Kromě podpory se ale ze světa ozývá také kritika nigerijské vlády, která podle některých reagovala na únos dívek příliš pomalu.

Objevily se dokonce spekulace, že velitelé nigerijské armády věděli o chystané akci ozbrojenců z Boko Haram s předstihem, ale nepokusili se jí zabránit.

Název militantní islamistické skupiny Boko Haram ve volném překladu znamená "Západní vzdělání je hřích". Ozbrojenci dlouhodobě bojují za zavedení islámského práva v Nigérii.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme