Na polích na Královéhradecku se díky příznivému počasí sklízejí první jahody

Mírná zima a příznivé jaro prospěly českým zemědělcům. Na polích na východě Čech se už sklízejí první jahody a brzy se v obchodech objeví i první česká zelenina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díky příznivému jaru se na Královéhradecku sklízejí jahody o několik týdnů dříve

Díky příznivému jaru se na Královéhradecku sklízejí jahody o několik týdnů dříve | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Že počasí zatím opravdu zemědělství svědčí, se ukázalo už při jarních pracích, které byly hotové na řadě míst o týdny dříve. Tím pádem se podařilo zasít dřív a dřív se bude i sklízet.

„Já si myslím, že jaro se vyvíjí velice příznivě. Je to všechno o 14 dní dřív než normální roky. Trochu horší jsou snad jarní obiloviny, ale nic špatného,“ potvrzuje za agrární komoru Královéhradeckého kraje Jaroslav Vojtěch.

Sklízejí se už dokonce první jahody – v podniku v Pileticích u Hradce Králové je dělnice sbírají nikoli ve skleníku, ale venku na poli. Rané odrůdy jahod tam pěstují na slámě s kapkovou závlahou a zpočátku pod textilií.

Zemědělec Jan Věcek prý takto brzy jahody ještě nesklízel. „Oproti loňskému roku je to o měsíc dříve, je to zejména počasím, které letos bylo úplně nezvyklé. Dokázali jsme jahody nakrýt pod textilie o tři týdny dříve. Textilie způsobí, že se jahody dříve zahřejí a uzrají. A to je kouzlo toho, že je dnes můžeme sklízet,“ říká.

Během zimy panovaly obavy ze sucha, to se ale nakonec na polích příliš neprojevilo. Naopak zemědělci se dostali na pole s technikou dřív. Farmáři si pouze trochu stěžují na škůdce - ti v zimě nevymrzli, a je také víc plevelů. Roste vše včetně pícnin, a tak si stěžovat nemohou ani ti, kteří mají živočišnou výrobu.

Do obchodů se české plodiny dostanou ve velkém letos o týdny dřív.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme