Z Dobronína vyjíždí Novodobá sanitka. Pomůže seniorům i ženám s dětmi

V Dobroníně na Jihlavsku má nově jednu ze základen takzvaná Novodobá sanitka. Poprvé se tak důchodci z Vysočiny dočkali nové služby, díky které se dostanou k lékaři, ke kadeřnici nebo do klubu seniorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novodobá sanitka v Dobroníně

Novodobá sanitka v Dobroníně | Foto: Jarmila Skopalová

Na nápad přišla Jarmila Skopalová z Dobronína ve chvíli, kdy se její maminka zranila 120 kilometrů od ní. A právě s kamarádkou, která ji zachraňovala, se pustily do práce.

„Zkrátka jsme se s kamarádkou Štěpánkou Mezerovou rozhodly, že koupíme franšízu Novodobé sanitky a začneme pracovat v odvětví služeb. A nejen pro seniory. Dovedu si představit, že sanitku využije matka se třemi dětmi, které ‚vybouchne‘ auto, musí jet k doktorovi a potřebuje s dětmi pomoci,“ říká Skopalová.

Prodala byt v Praze a na Vysočině se chce usadit. Novodobá sanitka je spíš splněný sen. „Když máte nohu v sádře, tak nestačí, že vás někdo vysadí před domem. To si ale člověk uvědomí, až když se do takové situace dostane,“ dodává a chystá se do terénu.

Musí totiž dokončit polepy na minidodávky, správně nastavit taxametr a poprat se s papírováním, které k tomu patří. „Od pondělí vyjedeme a lidi si nás budu moci objednat, rozdáváme letáčky.“

Lidé jsou pro

Z nápadu mají radost i lidé v okolních obcích. Dobronínská Novodobá sanitka bude sloužit celému Jihlavsku. To tak bude prvním místem v kraji, které celorepublikově známou službu nabídne.

„Může se to uchytit. Lidé jsou opuštění, tady třeba je paní sama a nemůže chodit, i když tam zajde manželka, ale…,“ připouští pan Pavel z nedaleké Stříteže před plotem svého domu a ukazuje do sousedních oken. Přitakává mu i prodavačka Helena Pospíšilová z tamního obchodu. „I staří lidé, kteří rodinu mají, mají problém s tím, aby se dopravili k doktorovi. Mladí jsou v práci a ti dva staří doma.“

„Pro staré lidi z vesnic kolem Polné, kde nic není a kde senioři sedí doma a čekají, až mladí přijdou nebo až se něco odehraje, toužíme vytvořit klub, kde by se sešli, popovídali, dali si kávu, podívali se na film, prostě nebyli sami,“ pokračuje v plánování svého snu Jarmila Skopalová z Dobronína.

Sanitka vyjíždí dnes, ostatní je prý otázka několika týdnů. Manikúra, pedikúra, kadeřnice, to vše bude patřit do nabídky Jarmily a Štěpánky, které se rozhodly zpříjemnit podzim života každému, kdo se nebojí říci si o pomoc.

Olga Štrejbarová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme