Ukončení politicko-satirické show svědčí o špatných vyhlídkách humoru v Egyptě

V Egyptě končí všechna legrace. Takový vzkaz zanechal svým fanouškům komik Básim Júsuf, když krátce po prezidentských volbách ukončil vysílání svého satirického pořadu al-Barnámig. V době vlády islamistického prezidenta Muhammada Mursího čelil obvinění z urážky islámu. Po Mursího svržení ho zase stíhala obvinění z urážky armády. Komik podle svých slov už nedokázal čelit neustálým tlakům a se svou politickou satirou tak definitivně opouští egyptský éter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komik Básim Júsuf definitivně opouští egyptský éter

Komik Básim Júsuf definitivně opouští egyptský éter | Zdroj: Reuters

„Lidé, kteří si přáli konec této show, to teď berou jako vítězství. A vítězství to opravdu je, je to ale vítězství pořadu samotného, vítězství naše. Ukončení pořadu je podle nás silnějším a jasnějším poselstvím, než kdyby pokračoval a někdo do něj zasahoval," oznámil tento týden Básim Júsuf svým divákům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O egyptském komikovi natáčel blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Profesí kardiolog začal svůj satirický pořad al-Barnámig vysílat několik měsíců po egyptské revoluci v roce 2011. Inspiroval se přitom známou show amerického komika Jona Stewarta. A Stewart si svého egyptského žáka oblíbil a přijal i jeho pozvání:

„Já se sice občas v Americe potýkám kvůli své show s problémy, ale to se vůbec nedá srovnávat s tím, čemu tady čelíš ty, Básime. Pokud váš režim není dostatečně silný na to, aby ustál satiru, pak to žádný režim není," řekl svému hostiteli a egyptskému publiku Jon Stewart.

To bylo v době vlády Muhammada Mursího a komik tehdy čelil obvinění z urážky prezidenta a islámu. Terčem jednoho dílu se například stalo poněkud venkovské vystupování Mursího při jeho návštěvě Německa.

Komik Básim Júsuf definitivně opouští egyptský éter | Foto: Reuters

Po Mursího svržení obrátil Básim svou satiru proti novým vládcům. Zesměšňoval třeba fanatické zbožňování dnes už prezidenta Abd al-Fattáha Sísího.

Soukromá televize, na jejíchž vlnách se pořad vysílal, následně vypověděla Básimovi smlouvu. Show se pak přestěhovala na jiný satelitní kanál, kde vydržela až do zvolení Sísího prezidentem.

„V Egyptě je teď atmosféra, ve které nemůže žádný komediální pořad fungovat. Já osobně už jsem unavený z výhrůžek, ze strachu, z obav o svou bezpečnost a bezpečnost své rodiny," uvedl Básim. Ukončení satirického programu, mezinárodně oceněného za svobodu projevu, je tak právě pro tuto svobodu v Egyptě špatnou zprávou.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme