Sté narozeniny oslavil na prostějovské radnici válečný hrdina Alfréd Jánský

Poslední žijící Čech, který unikl z Osvětimi, slaví sté narozeniny. Alfréd Jánský prošel celkem čtyřmi koncentračními tábory. V závěru války vstoupil do československého armádního sboru a vyznamenal se při bojích na Slovensku. Žije v Prostějově, kde na tamní radnici přijal dary od představitelů města a armády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfred Jánský se svou dcerou Petrou Veverkovou a synem Robertem Jánským

Alfred Jánský se svou dcerou Petrou Veverkovou a synem Robertem Jánským | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Plukovník Alfréd Jánský i v těch nejhorších chvílích v koncentráku věřil, že přežije a nikdy se nevzdal. I proto je příkladem hrdinství také pro dnešní vojáky.

„To, co dokázal a tak, jak naplnil vojenskou přísahu, jak se celý život choval, je myslím inspirace pro každého vojáka,“ vyjádřil mu obdiv velitel speciální jednotky z Prostějova Karel Řehka.

Svým dětem Alfréd Jánský vštěpoval pravidlo, kterým se ve svém životě řídil, že nic není problém. Podle jeho syna Roberta Jánského ho nikdy neopustil optimismus.

„Bral život z té lepší stránky. Jako životní optimista po tom, co měl za sebou,“ prozradil o svém otci.

Sté narozeniny oslavil na prostějovské radnici válečný hrdina Alfréd Jánský | Foto: Tomáš Minarčík

Tomáš Minarčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme