Ve Spojených státech zemřel poslední ze zakladatelů kódu Navajo

Byli hrdiny, ale dlouho se o nich nevědělo. Členové speciální jednotky spojařů amerického námořnictva, kteří spolu mluvili domorodým jazykem kmene Navajo, připravili za druhé světové války Japoncům horké chvilky. Žili v utajení až do roku 1968. Poslední z 29členné skupiny autorů šifrovacího kódu Navajo, Chester Nez, zemřel ve Spojených státech. Bylo mu 93 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z autorů kódu Navajo Chester Nez zemřel ve věku 93 let

Jeden z autorů kódu Navajo Chester Nez zemřel ve věku 93 let | Zdroj: Reuters

Jazyk kmene Navajo nemá s angličtinou nic společného. To bylo pro Japonce zcela fatální. Když voják v poli nahlásil kolegovi na křižníku souřadnice palebného postavení Japonců v navažštině, neměli Japonci šanci sdělení porozumět.

Ukázal to film Kód Navajo z roku 2002. Když Japonci zachytili zprávu vysílanou navažským spojařem, stačili jen nevěřícně říct: „Tohle přece vůbec nezní jako angličtina!“ Brzy se ale dozvěděli, že to čemu nerozuměli, byl pokyn k ostřelování jejich stanoviště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam kódu Navajo za druhé světové války připomněl Pavel Novák

Jednotka navažských spojařů měla 29 mužů. Byli vybraní z 250 kandidátů - příslušníků kmene Navahů pro tajný projekt, který měl Američanům zajistit, že Japonci nezískají informace o chystaných operacích v Tichomoří.

„Studoval jsem v Arizoně a jednou do naší školy přišli lidé z armády. Sháněli mladé muže do námořní pěchoty. Řekl jsem kamarádovi: zkusme to, bude to dobrodružství,“ vzpomínal Chester Nez.

Spolu s dalšími vytvořil kód, ve kterém dali zbraním a akcím krycí jména a ta navíc převedli do navažštiny. Kód dokázalo používat asi 400 vojáků. Zprávy v Navajo se předávaly pouze ústně a veškeré záznamy o tajné řeči se okamžitě ničily.


Až do roku 1968 podléhala vůbec existence jednotky tvůrců kódu Navajo utajení. Teprve v roce 2001 se její příslušníci dočkali ocenění v podobě Zlaté medaile Kongresu.

Tehdejší prezident George Bush mladší prohlásil, že tito spojaři prokázali své vlasti službu, kterou mohli dát jen oni díky svému jazyku, v němž předávali tajné informace. Jejich činy a je vůbec označil za výjimečné.

Na počátku 21. století ovšem bylo navažským spojařům přes 80 let. Přesto si někteří pamatovali části kódu, kterým za války mluvili. „Pošlete údernou jednotku,“ opakoval i po 60 letech Peter McDonald, jeden z autorů kódu Navajo.

Navažština je na ústupu, což se snaží změnit ve škole zaměřené na tento jazyk | Foto: Vít Pohanka

Navahů dnes na jihozápadě Spojených států žije asi 300 tisíc. Je to největší skupina původních domorodých obyvatel Ameriky. Stále častěji ale opouštějí svůj národ a stěhují se do měst a mluví anglicky.

V udržování znalosti navažštiny jim dnes pomáhají i lekce jazyka na internetu. Díky němu snad také neupadne v zapomnění, že spojaři z kmene Navahů zachránili tisíce životů amerických vojáků tím, že nasadili zbraň mocnější než bombardéry. Jazyk, kterému jen málokdo rozumí.

Hřbitov navažských generálů | Foto: Vít Pohanka

Pavel Novák, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme