USA stíhají Rusa, který údajně vedl světové hackerské spiknutí

Spojené státy stíhají ruského hackera, kterého obvinily z organizování útoků na statisíce počítačů. Obviněný Jevgenij Bogačev měl být mozkem akce, díky které se jeho skupina zmocnila víc než 100 milionů dolarů, v přepočtu přes dvě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto)

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hackeři nasadili do počítačů software, který kradl přístupová hesla a čísla účtů.

"Gameover Zeus je jeden z nejsofistikovanějších nástrojů, na které jsme narazili. Narušuje hesla a další důvěrná data potřebná pro elektronické finanční transakce. Pak tyto elektronické převody přesměruje na jiné zahraniční účty, ovládané zločinci,“ popisuje útok zástupce prokurátora James M. Cole.

Bogačeva americké úřady zařadily na seznam největších kyberzločinců všech dob. Podle FBI může způsobená škoda přesahovat miliony dolarů.

Jen ve Velké Británii měli hackeři napadnout přes 15 tisíc počítačů. A jejich uživatelé teď mají dva týdny na to, aby své stroje ochránili antivirovými programy a zabránili tak nasazenému softwaru, aby napadl jejich bankovní účty.

FBI teď ovšem musí Bogačeva najít, zatím na něj v Pittsburgu pouze vydala zatykač. Vyšetřovatelé předpokládají, že se zdržuje v Rusku. Bogačev je prý milovníkem lodí, a proto by se mohl zdržovat někde u pobřeží Černého moře.

Ve virtuální sféře je Rus známý pod přezdívkou slavik nebo lucky12345. Jeho skupinu tvořili hackeři z Ruska, Ukrajiny a Velké Británie. O těch ale zatím americké úřady žádné informace nezveřejnily.

E-maily a aplikace, které se snaží získat přístup na internetové účty uživatelů, se v poslední době začaly stále více objevovat i v České republice.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme