Soud se opět vrací ke kauze Davida Ratha. Zkoumat bude listinné důkazy

Krajský soud v Praze pokračuje v projednávání kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a dalších deseti lidí. Obžaloba je viní z přijetí úplatků a jiných korupčních trestných činů. Rath vinu odmítá, podle něj jde o politický proces. Spis má 27 tisíc stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u Krajského soudu v Praze

David Rath u Krajského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

U soudu už zazněly stovky hodin odposlechů, teď jsou na řadě listinné důkazy. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové během líčení zaznělo i na 70 svědeckých výpovědí.

„Jestli bude ještě třeba vyslechnout další, záleží na vývinu důkazní situace a případných návrzích stran. Těch už soud obdržel několik desítek a bude muset vždy zhodnotit, zda mají vztah k projednávané věci a zda se jedná o důkazy pro toto řízení skutečně nezbytné.“

„Už teď je ale zřejmé, že některé z nich jsou nadbytečné,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí soudu. Líčení je naplánováno do září.

„Zda jsou termíny, které jsou zatím stanoveny do konce září, konečné, ukáže až průběh hlavního líčení. Do značné míry to závisí na tom, jak účastníci trvají na doslovném čtení listinných důkazů,“ dodala Steinerová.

Bývalý středočeský hejtman David Rath vinu odmítá, prý jde ze strany policie a žalobců o účelovou kauzu.

„Tady najednou začala vznikat skupina lidí, kteří mají nekontrolovatelnou moc, protože se vlastně nikomu nezodpovídají, kteří si dělají, co chtějí, a mohou v podstatě skutečně zlikvidovat účelově kohokoli,“ tvrdí Rath.

Za údajnou korupci a machinace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012 exhejtmanovi hrozí až 12 let vězení. Podezřelé zakázky se týkaly například opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici či středočeských nemocnic.

David Rath ve vazbě | Foto: Český rozhlas

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme