Nové hlavní líčení s katarským princem nezačalo, pro nemoc k soudu nepřišel

Nový soud s katarským princem dnes nezačal. Hámid bin Abdal Sání totiž kvůli nemoci na hlavní líčení nepřišel. V Česku čelí obvinění z pohlavního zneužívání nezletilých dívek. Líčení ale může začít až za jeho přítomnosti, protože si obžalobu musí vyslechnout osobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na katarského prince v minulosti vydali mezinárodní zatykač. I to je podle jeho obhájce Josefa Lžičaře jeden z důvodů, proč se jeho klientovi do Česka nechce.

„Já si dokonce myslím, že mezinárodní zatykač nebyl na místě, protože on se na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu vrátil zpět do vlasti, tedy do Kataru, a trestnímu stíhání se nevyhýbal. Tam byly nějaké závady v doručení. To byl jeden z posledních úkonů městského soudu, který učinil. Myslím si, že mezinárodní zatykač není v souladu s právem,“ řekl.

Obžaloba viní katarského prince Hámida bin Abdal Sáního z kuplířství, pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku. Od roku 2000 do svého zadržení v září 2004 údajně udržoval v pražském bytě opakované sexuální kontakty s mladistvými i nezletilými dívkami, kterým za soulož poskytoval peníze.

Obvinění v novém líčení se prakticky nezměnilo. „Žaloba je stejná v podstatě tak, jak byla před deseti lety, právní kvalifikace se v podstatě nemění. Lze připustit, že některé skutky vypadnou, a to ty, které spadají pod amnestii prezidenta republiky,“ popsal žalobce Kamil Švec a pokračoval:

„Protože to se vztahuje pouze na skutky, pro které bylo zahájeno trestní stíhání před 1. lednem 2005. To znamená, že další trestní řízení bude vedeno toliko pro skutky, na které se amnestie prezidenta nevztahuje, mimo jiné trestného činu pohlavního zneužívání.“

Katar kauzu neřešil

Případ se táhne už téměř 10 let. V roce 2005 Obvodní soud pro Prahu 2 Sáního nepravomocně odsoudil na 2,5 roku vězení za sex s šestnácti nezletilými a mladistvými dívkami. Ve vazbě princ strávil 340 dní.

Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec usiloval o předání případu do Kataru, což se nakonec také podařilo. Princ tam pobyl osm dní ve vazbě a poté ho pustili na svobodu.

Katarský prokurátor si vyžádal celý spis od české strany, který se tak musel přeložit do arabštiny. Nakonec případ ukončil, Česká republika ale vydala na prince mezinárodní zatykač.

Ministra spravedlnosti Pavla Němce v souvislosti s kauzou vyšetřovala policie. Protože vyjednával se zástupci Kataru o vydání prince, řešilo se, jestli nezneužil pravomoc veřejného činitele. Nakonec byl případ odložen.


Zvětšit mapu

Věra Pfeifferová, Martin Karlík, Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme