Česko připravuje fond, který odškodní lidi se závažnou reakcí po očkování

Lidé se závažnou reakcí po očkování se možná dočkají odškodnění. Česko totiž připravuje speciální fond, ve kterém budou peníze na náhradu za nežádoucí následky. Stát tak reaguje na stížnosti mimo jiné i Ligy lidských práv, které vadí, že je v Česku povinné očkování dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, ilustrační foto

Očkování, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Brian Hoskins

„Česká republika v tuto chvíli připravuje fond na odškodňování, pokud dojde k nějaké závažné nežádoucí reakci po očkování,“ říká vědecký sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Protože reakce se mohou objevit, jsou sice vzácné, ale nikdo je vyloučit nemůže. Čili je to další cesta našeho vývoje, že tento fond budeme zakládat i u nás,“ dodává.

Právě z obavy z možných zdravotních rizik odmítají někteří rodiče povinné očkování svých dětí. U Ústavního soudu skončila stížnost rodiny, která odmítla povinnou hexavakcínu a dostala za to šestitisícovou pokutu. Soud povinnost rodičů nechat děti očkovat potvrdil. Schválil tak podobné verdikty dalších soudů, podle kterých nemohou rodiče kvůli obavám z možných rizik vakcinaci dětí bojkotovat.

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme