Zeman premiéra Sobotku příliš nepodporuje, často se staví za jeho odpůrce

Vláda má za sebou prvních sto dní. Předcházelo jim ale dlouhé čekání na jmenování, spekulace o tom, koho prezident Miloš Zeman nejmenuje a proč, a Zemanova častá podpora politickým oponentům premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Negativně poznamenává nejen vztahy kabinetu s Hradem, ale také oslabuje sociální demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Prezident Miloš Zeman a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: ČSSD

Při jmenování vlády 29. ledna šlo všechno podle plánu, navzdory předchozím spekulacím, že prezident Miloš Zeman některé šéfy resortů nejmenuje. O první překvapení se postarala hlava státu přesto ještě ten den.

„Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost. A ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ reagoval Zeman na chyby v návrhu na jmenování ministrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana natáčela reportérka Lenka Jansová

Rychle se ujalo přejmenování ministra životního prostředí z hnutí ANO Richarda Brabce na Brabence - tato přezdívka mu zůstala. Premiér Bohuslav Sobotka překlepy v návrhu vysvětloval hned po prvním zasedání vlády.

„Dopis vznikal na sekretariátu v Lidovém domě. Nevznikal bohužel ještě na Úřadu vlády. Předpokládám, že pokud by ho zpracovával odbor vládních agend, tak by tam formální chyby nebyly,“ dodal Sobotka s tím, že přílohou dokumentu byla lustrační osvědčení členů vlády, kde byla jména uvedená správně.

Od té doby se prezident Miloš Zeman často stavěl za Sobotkovy politické protihráče. Třeba když sociální demokrat Michal Hašek složil poslanecký mandát a zůstal hejtmanem Jihomoravského kraje. Poslechl tak usnesení ústředního výkonného výboru strany.

Sobotkova vláda má za sebou sto dní. Výměny ministrů zatím nechystá

Číst článek

Podle toho, co říkal prezident, si ale mohl mandát klidně ponechat. „Já si kladu otázku, proč jsou v takovém případě slučitelné funkce ministra, primátora, starosty s poslancem. Je osobní věcí každého hejtmana, zda se rozhodne funkce sloučit,“ domníval se Zeman.

Škromach, Hašek a Tejc | Foto: Český rozhlas

Vláda se zatím sešla na 15 schůzích. Když se Miloš Zeman stal prezidentem, sliboval, že bude na zasedání kabinetu chodit často. Zatím nepřišel ani jednou. Prezident se ale prý pravidelně schází s členy kabinetu i s premiérem a plánuje i návštěvu vládního zasedání - zatím ale není stanoven termín.

Zeman ale zasáhl už do vyjednávání o tom, kdo vůbec bude po volbách vládu sestavovat. Na utajené schůzce se u něj v Lánech sešly špičky sociální demokracie, včetně dnešního ministra vnitra Milana Chovance, ale bez předsedy strany a dnešního premiéra Bohuslava Sobotky.

Schůzka v Lánech
Vrcholní představitelé ČSSD Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola navštívili pár hodin po volbách prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Tuto schůzi potvrdili až po několika dnech. Mezitím stačili vyzvat úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku k rezignaci a vyřadit ho dočasně z povolebního vyjednávacího týmu.

„Poté, co se Miloš Zeman stal prezidentem, tak bylo zřetelné, že část sociální demokracie má blíže k prezidentu Zemanovi,“ připomněl komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Současnou vládu kritizuje i bývalý prezident Václav Klaus. „Já žádnou velkou pozitivní stopu, kterou by udělali v naší historii, zatím opravdu nevidím,“ uvedl.

Předseda KŠCM Vojtěch Filip oceňuje, že vláda začala řešit otázku zrušených zdravotnických poplatků. Vadí mu ale, že se koaliční ministři nedokázali shodnout na hlavních bodech svého volebního programu - církevních restitucích a daňové politice.

„Považuji to za hrubou chybu, že vláda nesáhla ke změně daňových zákonů, protože při schvalování rozpočtu se to výrazně projeví. Rozpočet bude schvalovaný na základě zákonů, které pocházejí ještě z dílny Miroslava Kalouska,“ komentoval činnost vlády Filip.

100 dní Sobotkovy vlády | Foto: Český rozhlas

Petr Nováček, Lenka Jansová, Vojtěch Koval, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme