Znásilnění se v Africe používá jako zbraň, zabránit mu chce i Angelina Jolie

Desítky tisíc žen a dívek se každoročně stanou v konfliktních oblastech oběťmi sexuálního násilí. Z něj se v průběhu let vyvinula strašlivá válečná zbraň. Boj proti těmto zločinům se v těchto dnech řeší na globálním summitu v Londýně. Jde o největší schůzku svého druhu v historii, na které se sešli politici, držitelky Nobelovy ceny míru i ženy, které znásilnění v konfliktních zónách samy zažily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angelina Jolie během summitu proti sexuálnímu násilí

Angelina Jolie během summitu proti sexuálnímu násilí | Zdroj: Reuters

„Byla jsem jednou z mála dívek, které zažily občanskou válku v Sieře Leone a nestaly se terčem znásilnění. I to, že to potkalo moji kamarádku a já se s ní o tom ani nemůžu bavit, je něco, co bych nepřála žádné jiné dívce,“ říká Zynab Binta Senesie, která se před možným zabitím nebo znásilněním dlouho skrývala v buši.

Dnes pracuje pro humanitární organizaci Action Aid a snaží se bojovat proti sexuálnímu násilí na ženách. Lobbuje za lepší zákony, které by tyto zločiny účinněji postihovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci proti sexuálnímu násilí navštívil v Londýně zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Víme, jak je těžké usvědčit pachatele znásilnění i ve stabilních demokraciích. Musíme vynaložit ještě větší úsilí, abychom dosáhli spravedlnosti v zemích, kde je demokracie křehká. To je cílem nového plánu, který by měl přijmout tento summit," uvedla jedna z hlavních postav londýnské schůzky, herečka a zvláštní vyslankyně OSN Angelina Jolie.

Další z mnoha plánů, deklarací a usnesení má ale v afrických zemích zmítaných brutálními konflikty pouze malou váhu.

„Úspěchem je podle mě už to, že se tenhle summit sešel. Znamená to, že mezinárodní společenství považuje sexuální násilí vůči ženám, dívkám i chlapcům za zločin proti lidskosti,“ těší Sadii Abdi Allin, která vyrostla v divokém prostředí afrického Somalilandu.

Oběti se v Africe za násilníky vdávají

V malé africké zemi je znásilňování každodenní realitou. „Uznat, že tenhle problém existuje, je cestou kupředu. Tahle schůzka by ale měla přinést konkrétní, hmatatelné kroky, jak pohnat pachatele sexuálního násilí před spravedlnost,“ pokračuje účastnice schůzky.

„V naší společnosti je hluboce zakořeněná kultura beztrestnosti pachatelů znásilnění. Ti se můžou oženit s obětí svého zločinu, takže žena po zbytek života bude doslova spát se svým nepřítelem. Bude se na tvář násilníka dívat každý den, aniž by tomuto osudu mohla uniknout,“ dodává s tím, že nárůst sexuálního násilí má na svědomí i chudoba.

Hostitel summitu, britský ministr zahraničí William Hague, se stal terčem kritiky, podle které Velká Británie deportuje ze země ženy, které se už staly oběťmi znásilnění nebo jim sexuální násilí po návratu do vlasti velmi reálně hrozí.

Sadia Abdi Allin, účastnice konference | Foto: Jiří Hošek

„Chci, aby politici pochopili, že je ženy, které se teď schovávají někde po lesích, nebudou volit, jestliže budou dál znásilňovány. Když zaujmeme coby ženy takový postoj, uvidíme, co se stane a jestli náš hlas bude slyšet,“ říká Zynab, další z účastnic summitu.

„Vyzývám všechny ženy na téhle planetě, aby politikům vzkázaly, že už nadále nesmějí tolerovat znásilňování. Buď budou proti sexuálnímu násilí bojovat, nebo je už nebudeme volit."

Sadia i Zynab si myslí, že když se teď mezinárodní společenství semkne a začne jednat, nebude už na světě bezpečné skrýše pro ty, kdo hromadná znásilnění provádějí, organizují anebo tolerují. I heslo celé iniciativy londýnského summitu pro sociální sítě zní jasně: #TimeToAct, je čas jednat.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme