Gazprom žádá Ukrajinu, aby do 16. června zaplatila své dluhy za plyn

Šéf ruského Gazpromu Alexej Miller vyzval Ukrajinu, aby zaplatila miliardové dluhy za plyn do 16. června. Je to poslední odklad, který Kyjev dostal, upozornil Miller. Z krachu bruselských jednání obvinil přímo ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, jehož postoje označil za absurdní a ultimativní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ruské společnosti Gazprom Alexej Miller

Šéf ruské společnosti Gazprom Alexej Miller | Zdroj: Reuters

„Ukrajinská pozice, to je otevřené vydírání. Od samého začátku Ukrajina neudělala žádný konstruktivní krok a ani jeden kompromis. Vypadá to, že chtějí maximálně vyostřit naše vztahy,“ řekl Alexej Miller.

Kyjev podle něj chce kupovat ruský plyn levně a pak ho dál draze prodávat, což je proti ruským zájmům.

Jediným výsledkem série třístranných jednání je, že ukrajinský dluh za plyn vyrostl za tu dobu o dvě miliardy dolarů, spočítal Alexej Miller. Zároveň upozornil, že pokud Ukrajina předá spor mezinárodnímu arbitrážnímu soudu ve Stockholmu, Rusko udělá totéž.

Šéf Gazpromu také uvedl, že od bulharské strany nedostal žádné vyrozumění o zastavení prací na plynovodu South Stream a jeho stavba bude pokračovat podle plánu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme