Ochoz skalního hradu Sloup opravují řemeslníci zavěšení na lanech, v létě by měl být zpřístupněn

Ochoz skalního hradu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku bude už v létě přístupný návštěvníkům. Část se ho minulý rok utrhla a na oblíbené místo pod sochou poustevníka stále platí zákaz vstupu. Hrad je přesto přístupný a omezení pro návštěvníky jsou minimální. Skálu a ochoz teď opravují řemeslníci zavěšení na lanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U zříceného ochozu skalního hradu ve Sloupu v Čechách

U zříceného ochozu skalního hradu ve Sloupu v Čechách | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Mám závratě hlavně po ránu, a když se podívám dolů,“ vtipkuje jeden z pracovníků, který visí zavěšený na laně na skalní stěně ve výšce 25 metrů a opravuje kus vypadlého kamene

Skalní masiv se na hradě ve Sloupu v Čechách zřítil loni koncem léta. „Došlo k tomu 7. září, ale nedá se říct, že to byl masiv, to zní jako něco velikého. Byl to opravdu kousek skály, asi tak dva na jeden metr,“ upřesňuje kastelán hradu Ivan Volman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ochoz pod sochou poustevníka na skalním hradě ve Sloupu v Čechách opravují řemeslníci. Natáčel tam redaktor Tomáš Mařas

„Je to věc velmi nepříjemná, protože se tady nic tak velkého ještě nestalo. I když to bezprostředně neohrožuje návštěvníky, tak v tu chvíli toho pádu to mohlo ohrozit,“ dodává.

Nyní už na skále probíhají zednické práce. „Jde tam o zajištění celého nároží. Vkládaly se tam do hloubky tří metrů velké tyče a do té hloubky se to také vrtalo. Celé nároží je zpevněno, statika je zajištěná a teď se na to místo nazdívá další zeď,“ vysvětluje kastelán.

Uvnitř hradu ale podle něj návštěvníci ani nepocítí, že se zvenku opravuje. Na vrcholu už je situace jiná. „Je to ochoz pod poustevníkem, čili nároží hradu. Návštěvníci nejsou ohroženi, ale částečně se jim znemožnil přístup k poustevníkovi, na gloriet a k růžím. To je teď uzavřeno.“

Pracovník na lanech ve výšce cca 30 metrů opravuje zřícený kus skály s ochozem | Foto: Tomáš Mařas

Přímo pod sochou poustevníka na ochozu stále chybí přibližně dva a půl metru kamenné zídky. Spodní část je dozděná, skála je doplněná kamennými bloky. Teď se bude dělat zídka nahoře. Chybějící kus ochozu je ve výšce přibližně 30 metrů.

Hrad stojí na pískovcové skále, na kterou působí nejrůznější povětrnostní vlivy včetně eroze. I proto připravuje kastelán hradu nový odvod vody.

„Musíme řešit odvod vody ze střechy domku, který tady je a je několik metrů od toho místa. Voda právě protéká tím místem, možná to byl i jeden ze zdrojů té nepříjemné události. Teď to bude vedeno jinak. Teď bude voda ze střechy zatrubněná a půjde pod úrovní terénu, pod chodníkem,“ popisuje.

Pokud práce půjdou podle plánu, měl by se v červenci ochoz zpřístupnit veřejnosti.

Ochoz pod sochou poustevníka na skalním hradě ve Sloupu v Čechách | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme