Neléčená štítná žláza v těhotenství může způsobit poruchy učení dítěte, zjistili lékaři

Ženy s nemocnou štítnou žlázou by v těhotenství neměly podceňovat léčbu. Mají zvýšené riziko, že jejich dítě bude mít vývojovou poruchu učení nebo pozornosti. Vyplývá to z unikátního výzkumu havlíčkobrodské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotná žena

Těhotná žena | Foto: Free Digital Photos

„Byla to druhá fáze výzkumu, která se věnovala už dětem narozeným maminkám, které byly vyšetřovány v letech 2004 až 2006. Jednalo se o 1649 těhotných žen. Z toho bylo 287 žen, které porodily u nás a měly poruchu funkce štítné žlázy,“ vysvětluje klinická psycholožka Irena Komendová cíl výzkumu.

Šestileté a starší děti dostaly pestrou škálu úkolů, skládaly obrazce z kostek nebo počítaly. Lékaři tak zjišťovali jejich intelekt. Výsledek ukazuje, jak důležité je, choroby štítné žlázy nepodceňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

S psycholožkou, který zkoumala vliv onemocnění štítné žlázy v těhotenství na dítě, mluvila reportérka Hana Mikulincová

„U maminek, které měly poruchu štítné žlázy v těhotenství a v prvním trimestru nebyly léčeny, tak mnohem častěji se u jejich dětí vyskytovaly problémy,“ dodává Komendová.

Šlo o poruchy čtení, psaní, počítání nebo hyperaktivitu. „Je to také spojováno s autismem. Jakákoliv hormonální disbalance hormonů u matky může vést k autismu u dítěte,“ vysvětluje psycholožka.

Na Vysočině lékaři dělali celoplošné šetření kvůli nemocem štítné žlázy. V první fázi výzkumu tak vyšetřili všechny těhotné ženy.

„Zachytily se i ženy, které nebyly z prvního pohledu nějak rizikové a proto by z běžného screeningu, který platí pojišťovna, vypadly,“ upřesňuje Komendová.

Štítná žláza je jeden z nejdůležitějších orgánův těle, podílí se na mnoha funkcích. Hormony vylučuje přímo do krve. Touto cestou se pak dostávají do celého lidského organismu a umožňují jeho správný vývoj a činnost. Štítná žláza je nezbytně nutná pro zdravý vývoj člověka, léčí se s ní desítky miliónů lidí.

Onemocnění štítné žlázy se projevuje únavou, poruchami paměti nebo zažívání, bušení srdce nebo pocity tíhy na hrudi.

„Maminkám se podává lék, který vyrovná hladinu hormonu. Zároveň se dodává zvýšená dávka, aby i miminko mělo hormony štítné žlázy pro sebe,“ dodává.

Z výzkumné skupiny dětí nemocných maminek půjde 21,6 procenta k dalšímu vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme