Chlapec nedostával inzulín a zemřel. Matku s partnerem potrestal soud 15 lety

Krajský soud v Hradci Králové poslal na 15 roků do vězení matku a jejího druha. Ti šestiletému chlapci, který trpěl cukrovkou, nepodávali inzulín. Údajně na radu léčitelů. Chlapec kvůli tomu v dubnu 2013 zemřel. Muž i žena se proti rozsudku na místě odvolali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Lékařům jsme nevěřili také proto, protože co se týkalo vlastní diagnózy, tak nám připadalo, že inzulín absolutně nezabírá. Protože z prstu, jak se to měřilo, šel cukr pořád nahoru,“ řekl Českému rozhlasu před rokem druh matky šestiletého chlapce.

Inzulín mu podle něj zpočátku dávali. „Zvyšovali, dávali jsme správně jídlo, dávali jsme všechno tak, jak má být, ale pořád se nedařilo, pořád šel s cukrem nahoru, takže jsme tomu přestali věřit,“ dodal muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová a místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn ve vysílání Radiožurnálu

Teď už s novináři nemluví. Dítě mělo řadu zdravotních komplikací. Například svalovou atrofii nebo epilepsii. Vše se ještě zhoršilo na podzim 2012 po diagnóze cukrovky. „Nikdy mě nenapadlo, že bych dala kluka do ústavu. Kluka jsem milovala, miluji ho doteďka. On to slyší, on to ví. Nikdy bych ho do ústavu nedala,“ dodávala matka.

Lékaři rodičům nařídili, aby chlapec dodržoval dietu, několikrát denně mu měli píchat inzulín, pravidelně měřit hladinu cukru v krvi a hodnoty z glukometru zapisovat do diabetického deníčku.

Rodiče nezavolali pomoc

To ale žena a její druh nedělali a místo toho vyhledali léčitele. Právě ti jim prý řekli, ať inzulín postupně vysadí.

„Gros jejich obhajoby spočívalo v tom, že byli k vysazování a postupné neaplikaci inzulínu navedeni, nicméně to rozhodně nebylo v přípravném řízení prokázáno. A jak to odeznělo, ani taková skutečnost by je nezbavovala trestní odpovědnosti,“ vysvětluje státní zástupkyně Lucie Žabková.

Inzulín | Foto: Marián Vojtek

Podle ní a také podle soudu rodiče dobře věděli, co vysazením inzulínu způsobí. Dokonce podepsali i lékařské poučení.

„Trpěl nepochybně nejméně několik dní před smrtí, nicméně příznaky hyperglykémie byly přítomny od chvíle, kdy mu začali vynechávat inzulín. Závažnost příznaků se samozřejmě stupňovala. Příznaky tam musely být již od počátku, v té nejzávažnější formě nastoupily až několik dní před smrtí,“ dodává Žabková.

Ani v tu dobu ale chlapci nezavolali pomoc, a proto zemřel. 15letý trest ve vězení, který jim vyměřil královéhradecký krajský soud, zatím není pravomocný. Matka i její druh se na místě odvolali, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Lékaři nemají moc možností kontroly

Ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová pevně věří, že jde o výjimečný případ. „Celý příběh se mi nelíbí. Pokud by lékař spolupracoval s osvíceným léčitelem, šlo by o celostní medicínu, tak je to naprosto v pořádku. Ale to, co se odehrálo, že rodiče pravděpodobně komunikovali prakticky jen s léčitelem a ještě se odvolávali na léčitele a chlapci nepodávali inzulín, tak to je skutečně trestný čin,“ poznamenala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právník Petr Šustek z Katedry občanského práva a Centra zdravotnického práva Právnické fakulty UK ve vysílání Radiožurnálu

Lékař podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milana Kudyny mnoho možností, jak kontrolovat léčbu, kterou aplikuje na jím zjištěnou diagnózu nemocným dětem, nemá.

„Důležitý je vztah lékaře s rodinou, je to otázka vzájemné důvěry. Pokud by spolupracoval s osvíceným léčitelem, tak to lékař musí vědět. Pokud údaje rodič zamlčí a lékař to neví, tak na ně pochopitelně nemůže reagovat. Léčbu může kontrolovat pouze tehdy, když rodiče spolupracují s lékařem,“ vysvětlil Kudyn.

V případě, že mají pediatři podezření, že léčba není dodržována, můžou se obrátit na OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí). „Pediatři toto ví. Pochopitelně, pokud je to opakovaně, že by mohlo dojít v případě nedodržování zásadního léčebného režimu, tak se pediatři mohou obrátit na OSPOD. Ale jsou to případy, které jsou opakované, a je tam nutno znát úmysl,“ uzavírá Kudyn.

ČRo, Ondřej Vaňura, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme