Nedvěd i Vrba favorizují na fotbalovém MS domácí Brazilce

Pokud se už delší dobu na něco těšíte, dost možná za to může fotbalové mistrovství světa. Začíná dnes večer a sledovat ho budou miliardy lidí na celé planetě. Největším favoritem jsou zřejmě domácí Brazilci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd při odpolední kávě

Pavel Nedvěd při odpolední kávě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Když prohrají ve finále, skončí „až" druzí. Když navíc v zápase o titul podlehnou sousední Argentině, může jít přímo o národní tragédii. Fotbalisté pořadatelské země budou pod velkým tlakem, obvykle s míčem tančí, ale tentokrát jim může klidně i překážet.

Očekávání jsou velká a potvrzují to i tipy českých fotbalových osobností. „Favorit mistrovství světa je jen jeden, a to je Brazílie. Proti té budou hrát všechny týmy ze zbytku světa,“ říká Pavel Nedvěd.

„Nebude to pro Brazilce jednoduché, nejsem si jistý, jestli jejich kvalita bude stačit na celkové vítězství. Každopádně to bude hezký světový šampionát,“ dodává Nedvěd, který v Česku představoval míč pro světový šampionát Brazuca.

Poprvé do něj při mistrovství světa kopnou dnes večer fotbalisté domácí Brazílie a Chorvatska, od zítřka se k nim budou postupně přidávat další celky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalové mistrovství světa bude bedlivě sledovat i celá řada českých fotbalových osobností

Nejlepší dva týmy z každé ze čtyřčlenných skupin A až H pak postoupí do vyřazovací části, která skončí v Riu finálovým zápasem 13. července, kdy tedy fanoušci poznají nového mistra světa.

„Favorité jsou z Jižní Ameriky, jsou dva, a to Argentina a Brazílie. Jsem přesvědčený o tom, že evropské týmy jako Španělsko, Nizozemsko, Německo – ti podle mě budou o trofej bojovat. Přesto je podle mě velkým favoritem domácí tým, který bude mít velkou podporu,“ tuší reprezentační trenér Pavel Vrba.

„Budu fandit dobrému fotbalu a doufám, že si z toho šampionátu budeme moci hodně vzít a budeme to moci použít v praxi.“

Čeští fanoušci jak známo svůj tým na šampionátu nemají, a tak si své favority a oblíbence musejí vybrat jinde. Slavný brankář Ivo Viktor, který si sám zachytal na mistrovství světa i Evropy, má dva takové.

Domácí kvůli krásným vzpomínkám je to Brazílie a pak také Německo.

„Dost se mi líbí Manuel Neuer, kromě Čecha ho beru jako světovou jedničku. Možná budu kvůli gólmanům přát Němcům,“ uvažuje Viktor.

Zajímavé bude sledovat i místo, kde se budou gólmani během zápasu obvykle pohybovat. Vůbec poprvé na světovém šampionátu bude hlídat brankovou čáru speciální technologie, takže by měl mít rozhodčí na rozdíl od minulosti jasno, jestli gól padl, nebo ne.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme