Hradec Králové zakáže reklamu na přívěsných vozících, je to nezákonné říkají provozovatelé

Královéhradecký magistrát chce zakázat reklamu na přívěsných vozících. V ulicích města jsou jich zhruba dvě desítky a podle magistrátu hyzdí město, jsou nebezpečné pro řidiče a hlavně nepodléhají žádné regulaci. Provozovatelům se chystané nařízení nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stará radnice v Hradci Králové

Stará radnice v Hradci Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco klasické billboardy podléhají povolování úřadů, přívěsné vozíky s reklamními plochami žádné schválení nepotřebují.

„Rozhodnutí bylo jednoznačné, vozíky hyzdí okolí křižovatek, navíc ty reklamy, nejsou tomu dána žádná pravidla,“ vysvětluje rozhodnutí rady města primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Fremuth

„Tato reklama nebude povolená na veřejně přístupných místech mimo provozovnu. To znamená na všech náměstích, ulicích, tržištích, chodnících, na veřejné zeleni, v parcích a dalších prostorách, přístupných každému bez omezení,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

Podle dopravních expertů mohou být reklamy nebezpečné. Dopravní inženýr hradecké policie Lukáš Pultar připomíná, že na rozdíl od klasických billboardů mohou stát prakticky hned u silnic a například odlákávají pozornost řidičů od řízení.

„Za určitých okolností mohou být umístěna tak, že omezují rozhledové poměry na křižovatkách, na výjezdech z čerpacích stanic, parkovišť. Konkrétně mě napadá křižovatka Mileta u Fakultní nemocnice.“

Jsme ochotni platit, tvrdí provozovatelé

Několik přívěsů s reklamními plochami pronajímá v Hradci Králové společnost Conning. Jednatel firmy Jan Čížek tvrdí, že se s magistrátem chtěl dohodnout na pravidlech pro reklamu a byl ochotný za pronájem ploch pro přívěsy platit.

„Prostor pro vyjednávání s městem se takovýmito věcmi samozřejmě snižuje. Určitě počkáme, až nás město oficiálně osloví, abychom na to mohli zareagovat. Podle našeho názoru to nařízení nemá oporu v zákoně,“ je si jistý Čížek.

Primátor Zdeněk Fink je ochotný o věci ještě jednat. „My si od toho slibujeme, že pokud se ti lidé ozvou, že je to protiústavní, tak alespoň by se vymezila nějaká pravidla, jak by takové věci mohly být umísťovány.“

Nové nařízení město zveřejní na úřední desce, 15 dnů poté by mělo začít platit.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme