Šéfové nemocnic ve správě Královéhradeckého kraje budou ručit celým svým majetkem

Nové pravomoci má vedení zdravotnických zařízení, které zřizuje Královéhradecký kraj. Představenstvo zdravotnického holdingu tak bude jmenovat šéfy jednotlivých nemocnic. Ti budou také nově ručit za svoji práci celým majetkem. Hejtmanství také odhalilo platy vrcholových manažerů v krajském zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská krajská nemocnice

Karlovarská krajská nemocnice | Foto: Radim Jehlík | Zdroj: Český rozhlas

Od července zanikají funkce ředitelů, nemocnice povedou předsedové představenstev.

Zatímco nemocnice v Jičíně a Trutnově by měli dál řídit stávající ředitelé, z Náchoda odejde Miroslav Vávra - ten povede už jen nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem.

Zdravotnický holding také zavádí nové odměňování ředitelů - budou mít pevný plat od 60 do 80 tisíc korun, z toho pohyblivou složku mezi 10 až 20 tisíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve vedení nemocnic v Královéhradeckém kraji informoval redaktor Jiří Fremuth

„Myslím si, že věci teď jsou nastaveny motivačně tak, aby, pokud budou výsledky a nemocnice budou dobře hospodařit, kraj měl možnost odbourat ztrátu z minulých let a uvedl hospodaření do rovnováhy. Jsou to přiměřené odměny,“ myslí si sociálnědemokratický hejtman Lubomír Franc.

Královéhradecký kraj má přitom na nového šéfa zdravotnictví Jiřího Skřivánka vysoké nároky. Do tří let mají být nemocnice ekonomicky soběstačné.

Letos má přitom hejtmanství pro zdravotnictví připravenou dotaci přes 170 milionů korun. V době šetření bude ale šéf zdravotnického holdingu Jiří Skřivánek dostávat plat až 120 tisíc korun měsíčně:

„Je to standardní, protože jsem dělal u zahraniční firmy, kde byl plat podstatně vyšší. Já jsem na polovičním platu, než jsem měl u jiné firmy, která byla zdravotnicky na přibližně stejné úrovni. Plat je podle mě mravný, ale musí za to být také odvedený nějaký výkon.“

Podle Miloslava Plasse, který krajským zastupitelem za ODS a současně členem dozorčí rady zdravotnického holdingu, je plat šéfa holdingu adekvátní úkolu oddlužit nemocnice:

„Ten člověk před sebou rozhodně nemá lehký úkol. On měl o mzdě trošku jiné představy, myslel si, že jsme schopni ho zaplatit ještě lépe. Myslím, že naprosto odpovídá tomu, co od něj požadujeme.“

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme