Desítky jezů na českých řekách jsou životu nebezpečné. Vodáci přesto riskují

Každou sezónu vyrážejí Češi na vodu a každou sezónu se jich domů vrací o něco méně. Třeba za loňský rok evidují záchranáři 17 lidí, kteří se utopili. Příčin je podle odborníků hned několik – třeba to, že se vodáci často na cestu posílí alkoholem. Jindy se ukáže, že nezvládají zásady první pomoci a neví, jak se na řece chovat. A výraznou roli hrají i nebezpečné jezy. Míst, kde jde na lodi o život, je přes 130.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodáci sjíždějí jez u Papouščí skály na řece Vltavě

Vodáci sjíždějí jez u Papouščí skály na řece Vltavě | Foto: Vlastimil Polák

Jeden z nebezpečných jezů byl na řece Moravě v olomoucké části Řepčín. V červnu 2011 se tam koupala školní třída. I přes zákaz skočil jeden z žáků do vody směrem k jezu. Vír ho hned stáhl pod hladinu. Na pomoc mu spěchali instruktor i učitelka – oba ale bez vesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ nebezpečného jezu v olomouckém Řepčíně připomněla Květa Moravcová

Výsledek se řadí k největším tragédiím posledních let, které se v Česku u vody staly – učitelka už z vody nevyplavala, po třech hodinách objevili záchranáři mrtvého i chlapce. Instruktor zemřel po měsíci v nemocnici.

„Když jsme tam přijeli, pohled moc pěkný nebyl. Byla tam třída děcek a učitel, všichni leželi na zemi, brečeli a volali ­– zachraňte ho. My jsme věděli, že jsme asi přijeli pozdě, protože tělo nebylo vidět,“ vzpomíná hasič Jan Petera. „Na tuto událost si vzpomene každý i po dvaceti letech,“ dodává.

Pod jezem v Radošově na Ohři se utopilo na 30 vodáků. Nebýt Jana Čečrleho, bylo jich o 50 víc

Číst článek

Tragédie donutila zabezpečit řepčínský jez záchrannou lanovkou, výstupními žebříky, podkovami pro tonoucí i varovnými cedulemi. Zatím je ale jediným jezem v Česku, který je takto vybavený.

„Za určitého průtoku může být každý jez nebezpečný. Nejvíce bych varoval před turisticky navštěvovanými řekami, jako je Lužnice, Otava, Vltava, Ohře,“ vyjmenovává jen několik z více než 130 nebezpečných jezů v Česku Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečí, které hrozí vodákům na jezech českých řek, mluvil na Radiožurnálu Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany

Podle něj navíc většina vodáků neumí poskytnout první pomoc, ani se nevyzná v prevenci. Nejnebezpečnější jezy jsou podle Petra Ptáčka často ty, které se tváří na první pohled přátelsky. Třeba takový Viktorčin jez na Úpě zabije každoročně několik lidí.

Důležité je podle něj hlavně vyvarovat se alkoholu. „Ať si ho pak dají klidně večer v kempu, ale na řeku alkohol nepatří. Nejenom že ze zákona mohou být pokutováni, ale i v rámci bezpečnosti by se alkoholu měli vyvarovat,“ radí Ptáček.

Mapa nebezpečných jezů:

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme