Slovenský prezident Gašparovič odchází po 10 letech z funkce, vystřídá ho Kiska

Odcházejícího slovenského prezidenta vyprovází široká kritika. Nestaral se prý o lidská práva a nebyl dost reprezentativní hlavou státu. Ivana Gašparoviče vystřídá po deseti letech ve funkci Andrej Kiska, kterého dnes čeká inaugurace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou

Slovenský prezident Ivan Gašparovič po jednání s premiérkou Ivetou Radičovou | Foto: TASR/ Martin Baumann

Gašparovičovu dekádu hodnotí komentátoři i slovenská veřejnost přinejlepším neutrálně. Odcházejícímu prezidentovi jeho kritici vytýkají politickou nesvéprávnost a to, že byl coby hlava státu málo reprezentativní.

„Myslím národně, cítím sociálně, to je moje celoživotní krédo. Prezidentský úřad odevzdávám s přesvědčením, že Slovenská republika našla za 20 let pevnou půdu pod nohama,“ promluvil tento týden po pěti letech Gašparovič před poslanci ve slovenském parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký byl Ivan Gašparovič prezidentem Slovenska, zjišťoval Vojtěch Berger

Slovenský prezident mluvil o rostoucích rozdílech ve společnosti, varoval před apatií voličů vůči politickým stranám. Pro jeho kritiky to byl ale jen chabý pokus dohnat pasivitu z celého funkčního období.

„Nikdy jsem si nevšimla, že by v případě porušování práva jakékoliv skupiny obyvatel prezident vystoupil. Prezident nikdy nebyl velký zastánce respektu a tolerance v zemi,“ říká Elena Gallová Kriglerová z Centra pro výzkum etnicity a kultury.

Kritika ze všech stran

Kritiku sklízel Ivan Gašparovič i za to, že se prý v prezidentské funkci choval jako prodloužená ruka vládní strany SMER. Najít pozitivní odkaz odcházejícího prezidenta jde jen stěží, hodnotí komentátor týdeníku Trend Marián Leško.

„Jeho dobré věci byly tak epizodické a ponořené v rosolu průměrnosti, podprůměrnosti a trapnosti, že po něm bohužel nezůstane nějaká výrazná politická památka,“ konstatuje Leško.

Budoucí slovenský prezident Andrej Kiska | Foto: Reuters

Veřejnost vnímala Gašparoviče jako lidového prezidenta. Jeho časté přeřeky při veřejných projevech i málo inspirativní myšlenky ale postupem času začínaly vzdělanějším Slovákům vadit.

Gašparovič se do úřadu kdysi dostal jako takzvané menší zlo. Ve druhém kole prezidentských voleb porazil svého někdejšího spojence Vladimíra Mečiara.

Odchodem z prezidentské funkce končí Ivan Gašparovič svoji kontroverzní politickou kariéru. Coby někdejší dlouholetý šéf parlamentu se stal součástí éry takzvaného mečiarismu, kdy se Slovensku na čas vzdálilo členství v NATO i Evropské unii. Gašparovič chce teď prý pečovat o svou domácí knihovnu a věnovat se manželce.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme