Zlatá tretra nabídne atletické rekordmany i pokusy o nová historická maxima

Na Zlaté tretře už se stalo tradicí, že minimálně v jedné disciplíně útočí atleti na světový rekord. V úterý bude takových pokusů hned několik. Do historických tabulek se chtějí zapsat Keňanka Florence Kiplagatová, Etiopanka Genzebe Dibabaová a její krajan Mohamed Aman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Etiopanka Genzebe Dibabaová se pokusí o překonání rekordu v běhu na 2 kilometry

Etiopanka Genzebe Dibabaová se pokusí o překonání rekordu v běhu na 2 kilometry | Zdroj: Reuters

Takovou podívanou nenabízí fanouškům ani Diamantová liga a manažer Zlaté tretry Alfons Juck vysvětluje, v čem má ostravský mítink proti prestižní sérii výhodu.

"Lidé to sledují. Česká republika je jiná oproti jiným zemím v Evropě, kde Diamantovou ligu nevysílají. Nechceme nabídnout totéž, můžeme si to dovolit. Diamantová liga má jasně nalajnované disciplíny, přes to nejede vlak,“ popisuje Juck.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatou tretru sleduje Jakub Marek

Genzebe Dibabaová se pokusí o historický zápis v běhu na dva kilometry, na poloviční trati chce posunout maximum Mohamed Aman. Největší šance ale dává manažer mítinku Florence Kiplagatové.

„Má formu, snad jen extrémně špatné počasí zabrání tomu, aby to nezaběhla,“ věří Juck keňské vytrvalkyni, která se bude snažit dokonce o dva rekordy v jednom závodě. Ten začne už v předprogramu v 15 hodin.

Dalším s vrcholů nejprestižnějšího středoevropského mítinku bude oštěp mužů. Vítězlav Veselý se po zranění ještě sice nedostal do optimální formy, i tak ale vede Diamantovu ligu.

„Ani nejsem tak zničený, cítím, že je to vláčné. Dřív jsem doběhl a dostal jsem ránu do celého těla, teď tu ránu necítím. Vidím, že mám rezervy,“ říká před závodem v Ostravě aktuální mistr světa v oštěpu.

Oštěpař Vítězslav Veselý bude patřit na Zlaté tretře k hlavním favoritům | Foto: ČTK/AP

Proti němu se na Zlaté tretře postaví například Egypťan Abdelrahman. Vedoucí muž letošních světových tabulek v květnu překvapil hodem dlouhým 89 metrů a 21 centimetrů, kterému se zatím nikdo ani nepřiblížil. Ani samotný Egypťan.

„Už když to hodil, tak jsem věděl, že to pro něj pak bude těžké. Roli hraje i fakt, že ho zlobí kotník, ale když někdo hodí tak obrovský osobák hned na prvních závodech, tak to na něj vytvoří tlak, chce to zopakovat a zbytečně jančí. Pak mu to změní celý házecí projev,“ poukazuje na Abdelrahmanovi problémy s technikou Veselý.

Kromě už zmíněných atletů se v Ostravě představí i další hvězdy. Oštěpařka Barbora Špotáková, sprinteři Gatlin, Meritt nebo Felixová, výškař Uchov, tyčkař Lavillenie a v neposlední řadě desetibojař Ashton Eaton, který v Ostravě poběží 400 metrů překážek.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme