Rusko, Ukrajina a Evropská komise budou v Bruselu řešit spor o cenu plynu

Už v úterý vyprší lhůta, kterou Rusko dalo Ukrajině na zaplacení dluhu za plyn. Dluh podle ruského Gazpromu dosáhl čtyř a půl miliard dolarů, to by ovšem znamenalo téměř dvojnásobné navýšení ceny oproti minulosti, což Kyjev platit odmítá. Dnes či zítra se v Bruselu pokusí obě země najít kompromis, jinak hrozí, že Gazprom zavře kohoutky. To by mohlo ohrozit i dodávky plynu do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jednání v Bruselu dorazí ministři energetiky obou zemí i zástupci exportních a importních společností. Prostředníka jim bude dělat evropský komisař pro energetiku Guenther Oettinger.

Finální řešení však není příliš pravděpodobné. Tato složitá jednání postupují spíš drobnými krůčky, kdy po dosažení dílčího kompromisu Gazprom o něco prodlouží lhůtu pro splacení dluhu.

Předmětem sporu je hned několik věcí, například to, kolik vlastně Ukrajina za plyn dluží. Kyjev naznačil, že je tentokrát připraven splatit kompletní dluh za rok 2013. Jenže ten vyčíslil na přibližně 2.2 miliardy dolarů, z čehož po předchozích kolech jednání už asi třetinu zaplatil, zatímco Rusko požaduje dvojnásobek, přesněji 4,5 miliardy dolarů. To se Kyjevu nelíbí.

Předplácení jako trest?

Další sporný bod je, že Gazprom chce, aby si Ukrajina do budoucna plyn předplácela. To znamená, že nedodá nic, co už nebude předem zaplaceno.

Z pohledu prodejce, který má špatné zkušenosti se solventností klienta, je to pochopitelné, ale Kyjev tvrdí, že jde jen o účelovou snahu zruinovat Ukrajinu a potrestat ji za pokus o vyproštění se z ruské nadvlády.

Argumentuje mimo jiné cenou za plyn. Ve chvíli, kdy se snažil Kreml odlákat Janukovyče od Evropy, prodával tisíc kubíků za 268,5 dolaru, v dubnu však cenu navýšil na 485 dolarů. Ukrajina by tak nyní měla platit víc než kterýkoliv jiný evropský stát, což se zdá jejím představitelům nespravedlivé.

ruský Gazprom | Foto: Reuters

Šéf Gazpromu Alexej Miller prohlásil, že pokud Ukrajina zaplatí dluh za poslední dva měsíce loňského roku a účet za květen, což jsou dohromady dvě miliardy dolarů, bude ochoten jednat o lepší ceně za ostatní dodávky.

Když se obě strany nedohodnou, hrozí, že Gazprom přestane dodávat plyn. Kyjev několikrát zopakoval, že by byl v takovém případě připraven dožadovat se práva u mezinárodního soudu. Takový postup by řešení oddálil o mnoho měsíců.

Pro dohodu hraje to, že je v zájmu všech zúčastněných stran sporu, vše má však i svůj politický rozměr. Záležet tak bude zřejmě i na tom, zda se Kreml rozhodl přestat s podporou separatistů v Donbasu.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme