Z exotických dovolených si Češi vozí nemoci, očkování zanedbávají

Do nemocnic už míří první pacienti po dovolené v zahraničí. Třeba pražská Bulovka přijala několik lidí s horečkou dengue, kterou si přivezli z Indonésie. Proti tomuhle virovému onemocnění sice očkování není, proti řadě dalších ale ano. Podle lékařů na ně slyší cestovatelé málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za neopakovatelnou atmosférou plovoucího tržiště míří také davy turistů

Za neopakovatelnou atmosférou plovoucího tržiště míří také davy turistů | Foto: Robert Mikoláš

„Letos od ledna do poloviny února jsem byla v Thajsku. Kdyby to bylo potřeba, dáme se očkovat, ale mluvili jsme s plno lidmi, kteří říkali, že je to zbytečné,“ vzpomíná čtyřiačtyřicetiletá Hana Brabcová z Prahy.

„Je tam svým způsobem špína, ale řekla bych, že na jídlo jsou čistotní,“ myslí si turistka.

Takový pohled ale kritizuje Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny. Do Thajska by neletěl bez očkování proti žloutence typu A a B, proti tyfu a také vzteklině. Hrozbami při výjezdech do států s vyšším rizikem nadále zůstává i malárie, koronavirus, horečka dengue a průjmová onemocnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na očkování před odjezdem na dovolenou se zaměřila reportérka ČRo Veronika Hlaváčová

Primářka infekčního oddělení pražské nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová navíc upozorňuje, že někteří cestovatelé, kteří se sice chtějí nechat očkovat, chodí do ordinací pozdě.

„Pokud máme zajišťovat cestovatele několika očkovacími látkami, tak to potřebuje určitý čas. Nejlépe dva měsíce dopředu, abychom všechno stihli,“ podotýká.

Proti nemocím by se ale Jan Rutsch neváhal pojistit ani před cestou po Evropě, třeba po Rumunsku.

„Nechal bych se očkovat proti břišnímu tyfu, protože se tam vyskytuje. Pro rumunské Transylvánské Alpy bych se nechal očkovat proti vzteklině, jsou tam medvědi, lišky, psi, kteří občas nejsou očkovaní. Hepatitida může být všude, člověk neví, co kde oblízne,“ upozorňuje Jan Rutsch.

Lidé doplňují lékárničky

K větší prevenci lidi nabádá i primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Stanislava Šimková. Na břišní tyfus, který se přenáší stravou nebo kontaminovanou vodou, lze narazit i v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primářka infekčního oddělení pražské nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová v Ranním interview Radiožurnálu

„Ve střední a západní Evropě tyfus není, ale od Balkánského poloostrova dále se tyfus vyskytuje,“ varuje Stanislava Šimková.

Očkování proti tyfu vyjde zájemce zhruba na 800 korun. Jedna vakcína proti oběma typům žloutenky pak stojí 1500. Podobné částky utratí rodina i před cestou do ne tolik exotických turistických destinací.

O léky a zdravotnické pomůcky je zájem. „Lidé chodí víc. Doplňují si lékárničky, aby měli s sebou náplasti, teploměr, dezinfekce, léky na bolest, alergie, průjem. Většinou ale říkají, že si v Turecku nebo Egyptě koupí léky, které mají tam, že ty české nezabírají,“ říká lékárnice Veronika Vlasáková.

Lidé se zajímají i repelenty nebo třeba také o přípravky proti vším na dětské tábory.

Oblasti s rizikem nákazy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme