Tradiční Královské stříbření v Kutné Hoře vrátí návštěvníky o několik století zpět

V Kutné Hoře se o víkendu zastaví čas. Tradiční Královské stříbření slibuje návrat na přelom 14. a 15. století, kdy Kutná Hora díky těžbě stříbra zažívala svůj největší hospodářský rozkvět a patřila k nejvýznamnějším evropským městům. Jde o jednu z největších historických slavností u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský průvod u chrámu svaté Barbory

Královský průvod u chrámu svaté Barbory | Foto: Michal Trnka

Středověké centrum města, gotické uličky a zákoutí, ale hlavně park pod Vlašským dvorem se zaplní barevnými gotickými praporci a stovkami lidí v kostýmech doby lucemburské.

Celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře ožije fiktivním příběhem příjezdu a vzácnou přítomnosti českého krále Václava IV. a jeho manželky Žofie Bavorské s jejich dvorem. Děj stříbření každoročně vrací Kutnou Horu o šest set let zpátky. Letos do roku 1414.

„Pozorný divák si určitě všimne, že se zmíní historická skutečnost, že na podzim už je svolán kostnický koncil, který má pro ty současníky splňovat jakousi vidinu naděje, že se všechny problémy kolem náboženských sporů vyřeší. My současní lidé tedy víme, jak to dopadlo a že problém vygradoval,“ říká hlavní organizátorka Světlana Hrabánková.

Oslava horníků, mincířů i měšťanů

Návštěvníci Kutné Hory se mohou o víkendu těšit hlavně na zábavu. Stříbření je totiž jakousi oslavou horníků, mincířů nebo i měšťanů.

I tentokrát se tak diváci dočkají velkolepých průvodů, rytířských turnajů, dvorských slavností, chybět nebudou ani královské soudy, dobové tržiště, tanec nebo hudba.

„Potom určité odlehčené vstupy, jako je třeba oblíbená koulená, kde proti sobě hrají vždy družstva havířů a mincířů, čímž napovídáme věčnou rivalitu mezi těmito profesními obory,“ podotýká Světlana Harabánková.

Za kostým levnější vstupné

Na stříbření se vyplatí přijet v historickém kostýmu. Kostýmovaní návštěvníci mají pokaždé levnější vstupné a navíc si mohu atmosféru doby největšího rozkvětu Kutné Hory užít opravdu naplno.

Třeba pro kutnohorského divadelního ochotníka Miroslava Štrobla je stříbření něčím, co k začátku léta prostě patří.

„Je to takový zvláštní pocit, najednou je ta Kutná Hora jiná. Ztratí se současnost a člověk se vrátí do 14. století. Je to vnímání přes ten most 600 let, zvlášť prožívám mši v chrámu svaté Barbory, to je úžasně kompaktní pocit,“ svěřuje se.

Třiadvacátý ročník Královského stříbření bude Kutná Hora hostit po oba víkendové dny.

Michal Trnka, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme