Žďár nad Sázavou by potřeboval architekta, myslí si někteří obyvatelé

Žďáru nad Sázavou chybí jednotná architektonická podoba. Myslí si to řada obyvatel, kteří hodnotí opravované městské budovy v diskusích a na veřejných setkáních. Pravidelně je pořádá iniciativa Žijeme Žďárem, kde se naposledy kritizovala oprava kina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino Vysočina ve Žďáru

Kino Vysočina ve Žďáru | Foto: Andrea Kratochvílová

Budova z 50. let má plastová okna a výraznou fasádu. „Vytvořili jsme budovu, která je kočkopes. Nectí původní záměr a zásahy stavbu degradují na průměrnou, i když v tomto případě zářivou, budovu,“ říká Zdeněk Navrátil z iniciativy Žijeme Žďárem.

Radnice oponuje, že opravy budov řeší úsporně. „Zvítězila myšlenka účelnosti, aby se našly peníze na nové sociální zařízení a hlavně na sedačky,“ vysvětluje starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová z ČSSD.

„Do kina nikdo nepřijde kvůli vzhledu, ale přijde si tam sednout a podívat se na film. A tam musel být digitální zvuk a digitální obraz,“ tvrdí starostka.

O služby odborníka, který by byl zaměstnancem města, by jeho vedení stálo, nemá ho ale z čeho zaplatit. Bude proto dál hledat inspiraci u jiných měst na Vysočině, kteří si ke spolupráci architekty zvou.

Hana Mikulincová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme