Milovník historie si před lety koupil zchátralý zámek Životice a citlivě ho zrekonstruoval

Zní to jako klukovský sen - stát se zámeckým pánem. Richard Kaplánek z Prahy takový proměnil ve skutečnost. Před mnoha lety koupil a vlastně tak zachránil zámek Životice na jižním Plzeňsku. Zámek byl v dezolátním stavu, dnes je jedním z nejlépe restaurovaných zámeckých objektů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Životice

Zámek Životice | Foto: Web zámku Životice

Před 50 lety zámek patřil českým lesům, nikdo se o něj nestaral a zámek chátral. V roce 1969 ho koupil Richard Kaplánek, který ho postupně začal opravovat.

„Předtím tu byl pouze byt dole a nahoře, na půdě byli holuby, trámy a oprýskané zdi v dezolátním stavu. On to postupně předělával, dvakrát dělal střechu, až to předělal do nynější podoby,“ říká zámecká paní Marie Talůžková, která se v době nepřítomnosti majitele zámku o životické cennosti stará.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Životicích natáčel redaktor Jan Markup

Na počátku 15. století stála na místě dnešního zámku tvrz, kterou majitelé postupně přestavovali na barokní zámek, o kterém je první zmínka z roku 1719. Současnou podobu mu dal architekt Antonio de Maggi.

Životický zámek není přístupný veřejnosti, v případě zájmu je ale majitel ochotný návštěvníky provést.

Zámek Životice | Foto: Web zámku Životice

Nepomucko ale není jen zámek v Životicích. „Za návštěvu stojí i zámek Zelená Hora v Nepomuku, který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni. Ten je ale otevřen jen výjimečně, o prázdninách to budou první tři srpnové víkendy,“ upřesňuje starosta Životic Bohumil Němejc.

Pravidelně je naopak otevřen zámek Lnáře, který je od Životic vzdálen jen pár kilometrů.

„Zájemci o modelovou železnici mohou vyrazit za panem Navrátilem do obce Vrčeň. V jeho domě na ně čeká ohromné kolejiště s 90 lokomotivami a 170 vozy,“ dodává Němejc.

Zelená Hora na Nepomucku | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo, Martina Cimflová

Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme